Ugrás a tartalomra

„Nem volt semmi bűne”

2021.11.01
16:16
2021.11.01
17:25
Forrás
Pannon RTV
Az ártatlanul kivégzett délvidéki magyar áldozatokra emlékeztek Martonoson. 1944. november 21-én Werner Mihály apátplébános mellett további 23 ártatlan magyart végeztek ki. Rájuk emlékeztek ma a településen.

A megemlékezésen jelen voltak a '44-es martonosi áldozatok hozzátartozói is, akik évről évre kijárnak a helyi temetőbe és elődeikre emlékeznek.

Holló Ferenc mindössze négyéves volt, mikor édesapját 1944. novemberében elhurcolták, majd kivégezték.

„Azt tudom, hogy nem volt semmi bűne. Ez csak egy - nem is tudom kifejezni -, állatias tett volt.”

A megemlékezésen beszédet mondott Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke, akinek nagyapja is az áldozatok között volt.

„ Itt ugyan nem nagy tömegben gyűjtötték össze az embereket, itt összesen 25 áldozatról beszélünk, a leventeoktatóról, akit előzőleg vertek agyon a saját udvarán, illetve a pincében összegyűjtött emberekről, akiket később Csúrgnál lőttek egy tömegsírba. A martonosi események nagyon tragikusak voltak, hiszen itt brutális, embertelen kínzásoknak vetették alá a foglyokat.”

Az emlékezés koszorúit elhelyezték az áldozatok hozzátartozói mellett a Vajdasági Magyar Szövetség, a Délvidék Kutató Központ, a martonosi helyi közösség, valamint az önkormányzat képviselői.

Martonos
megemlékezés
Forró Lajos

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.