Ugrás a tartalomra

Baglyokkal a borért

2021.11.03
10:55
2023.11.02
08:56
Forrás
www.elobolygonk.hu
A szőlészeknek óriási károkat tudnak okozni a rágcsálók. A kaliforniai Humboldt Állami Egyetem végzős diákjai azt vizsgálják, hogy a rágcsálóirtó vegyszerek helyett, mennyire jelentenek természetes hatékony megoldást a baglyok a termelők számára.

A mostani kísérlet egy hosszú távú kutatás részeként valósult meg, az egyetem vadvilágmegőrzési intézetének csoportjával, amelynek tagjai nagyjából 300 költőládát helyeztek el a Napa-völgy szőlészetei környékén baglyok számára. A kutatók 75 szőlészetben végeztek felmérést a térségben, melyek négyötöde használ már költőládákat, és érezhető különbségekről számoltak be. A gyöngybaglyoknak négy hónapig tart a fészekrakási időszak. Egy bagolycsalád akár 1000 rágcsálót is elpusztíthat ezalatt, évente pedig 3400 kártevőtől szabadítják meg a környezetüket. A diákok eredményei alapján a baglyok csökkentik a hörcsögök számát, az egerekét azonban nem. Azt is vizsgálják, hogy a pockokra milyen hatással vannak a ragadozók, ezek az eredmények azonban egyelőre nem meggyőzők.

A legfontosabb tanulság az, hogy a baglyok jelenléte csökkentette a rágcsálóirtó mérgek használatát a Napa-völgyben. 2021 januárja óta Kalifornia peszticid-szabályozásáért felelős minisztériuma szigorította az ezekre a szerekre vonatkozó előírásokat, mivel a mérgezett rágcsálókat elfogyasztó madarak és egyéb állatok is áldozatul eshetnek. A tanulmányban részt vevő borászok nagy része a költőládák kihelyezése óta nem használ rágcsálóirtó szereket a birtokaikon, de még nem biztos, hogy a baglyokra támaszkodva lehet csökkenteni a mérgek használatát az egész Napa-völgyben, ahol a szőlészetek 80 százaléka használ költőládákat, és körülbelül 21 százaléka rágcsálóirtó szereket. A gazdák évszázadokon át használták a baglyokat és más ragadozó madarakat a rágcsálók ellen, mígnem a kemikáliák kiszorították a természetes védekezési módokat. Világszerte egyre több gazdaság kezd újra a ragadozó madarakra támaszkodni a toxikus peszticidek használata helyett. Egyre több mezőgazdasági területen bukkannak fel a ragadozó madaraknak szánt költőládák az Amerikai Egyesült Államokban, Malajziában, Kenyában, Izraelben, és Magyarországon is.

bagoly
borászat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.