Ugrás a tartalomra

Fekete szeptember: Kiállítás egy tragikus napról

2021.11.04
14:12
2021.11.04
19:05
Forrás
Pannon RTV
A múltat megidéző pillanatokban részesülhetnek mindazok, akik december végéig a törökbecsei Városi Múzeumba látogatnak.

A nemrégiben kihelyezett tizennyolc fekete-fehér fotót, eredeti dokumentumot, újságcikket, emlékiratot tartalmazó Fekete
szeptember 12 nevű fényképtárlat ugyanis a bánáti település kilencven évvel ezelőtti tragikus történetsorozatának napjáról regél.

A tárlat kiemelten foglalkozik a Stari Bečej és a Jelena kishajóval, ami a XX. század elejétől egészen 1967- ig a Tiszán közlekedett, összekötve ily módon a bácskai és a bánáti embereket. A vízi jármű egy hatalmas vihar során, 1931. szeptember 12- én elsüllyedt, aminek következtében több utas is a vízbe fulladt.

Ezen a napon azonban nem ez volt az egyetlen tragikus esemény, ami megpecsételte a bánáti falubeliek sorsát. A hirtelen érkező ítéletidő ugyanis végigsöpört az egész településen, olyannyira, hogy az ortodox templom tornya is ledőlt.

A törökbecsei Glavaš- házban szervezett fényképtárlat karácsonyig nézhető meg, munkanapokon reggel 8 órától délután 3-ig, szombaton pedig délelőtt 9-től délután 2 óráig.

kiállítás
tárlat
hajó
Törökbecse

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.