Ugrás a tartalomra

Szabadka: Számítógépes felszerelés és applikáció a helyi termelők informálásért

2021.11.04
14:25
2021.11.04
17:42
Forrás
Pannon RTV
Az eszközöket a NALED, azaz a Nemzeti Szövetség a Helyi Gazdaságfejlesztésért szervezet biztosította.

488 ezer dinár értékű számítógépes felszereléssel és az AgroLIFE alkalmazás licencével gazdagodott Szabadka város önkormányzatának mezőgazdasági titkársága.

A mobil applikáció a helyi termelőknek nyújt majd hasznos információkat a mezőgazdasági munkálatok elvégzésének ütemezésével kapcsolatban. Az eszközöket a NALED, azaz a Nemzeti Szövetség a Helyi Gazdaságfejlesztésért szervezet biztosította.

A laptopokat és az asztali számítógépeket a szabadkai önkormányzat képviselőinek a Városháza kék termében adták át. A mezőgazdasági titkárság ezeket az eszközöket használja majd, hogy a város területén bejegyzett családi gazdaságok számára napi szinten továbbítsa a szükséges információkat a földeken, a gyümölcsösökben és a konyhakertészetekben elvégzendő munkálatok üteméről, megtervezéséről, vagy az optimális vetésre vonatkozó időjárási előrejelzésekről.

A projekt kiterjed a szomszédos Montenegróra és Bosznia-Hercegovinára is. Stefanos Jokić, a NALED projektmenedzsere hozzátette: szeretnének hozzájárulni a mezőgazdasági földterületek minőségének megóvásához.

Stefanos Jokić, a Nemzeti Szövetség a Helyi Gazdaságfejlesztésért projektmenedzsere: "A projekt egyik fő célja az önkormányzatok mezőgazdasági területekkel kapcsolatos digitális gazdálkodási kapacitásának javítása. Szabadka egyike Szerbia azon öt önkormányzatának, amelyek bekapcsolódtak ebbe a kísérleti projektbe, és aktívan részt is vesz benne, Topolya, Verbász, Inđija és Zombor önkormányzataival."

Legutóbb 11 korszerű, a klimatikus feltétereket mérő meteorológiai állomást szereltek fel a Szabadka környéki földeken a NALED jóvoltából. A Települési telekgazdálkodás digitalizálása projektnek pedig különös jelentősége van - emelte ki Srđan Samardžić, a szabadkai Városi Tanács gazdasággal megbízott tagja.

"Teljesen hatékony és egyszerű módon, ráadásul ingyen, a Google Play áruházból letöltve, lehetővé teszi az állami földek bérlői számára, de a szabadkai családi gazdaságok tulajdonosainak is, minden szükséges adat felhasználását az összes agrotechnikai intézkedéshez, a mezőgazdaság fejlesztéséhez, és természetesen a jövedelmező termelést szolgáló lépések végrehajtásához."

Szabadkai város területén 6548 bejegyzett családi gazdaság van. Az AgroLIFE alkalmazással az állami földeket több éven át bérlőket is könnyebben ellenőrizhetik.

Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja: "Az AgroLIFE platform még olyan információkat nyújt a termelőknek, hogy mikor alkalmasak a napok a talajművelésre, mikor alkalmasak a napok a növényvédelmi kezelések elvégzésére, és a többi operációra, amit a növénytermesztésben és a gyümölcs- és zöldségtermesztésben kell, hogy végezzenek."

A kapott eszközökkel a termelőknek még jobb szolgáltatást tud biztosítani ezentúl a szabadkai mezőgazdasági titkárság.

NALED
számítógép
applikáció
termelő
támogatás

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.