Ugrás a tartalomra

Hatékonyabb lesz a jégvédelem, a bajsai radarközpont is korszerűsödik

2021.11.05
16:36
2021.11.05
18:23
Forrás
Pannon RTV
A helyszínen járt Igor Mirović, tartományi kormányfő.

A bajsai radarközpont korszerűsítésének köszönhetően jóval hatékonyabb lesz a jövőben a jégvédelem. A helyszínen járt Igor Mirović, tartományi kormányfő. Bemutatták a központ működését, valamint az állomások automatizálásának folyamatát. Az első fázisban 47 rakétakilövőállomást korszerűsítenek Vajdaságban.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója, Jugoslav Nikolić köszönetet mondott a tartományi kormánynak a támogatásért és a rakéták beszerzéséért.

Hozzátette, hogy a központ automatizálása első szakaszának befejezése után, amely összesen 47 kilövőállomás korszerűsítését foglalja magába, megkezdődhetnek majd a munkálatok az antalfalvi Szamos radarközponton is.

"Szerbiában folyamatban van a jégvédelmi rakétakilövő állomások automatizációja. Ezzel egyrészt biztonságosabb, másrészt pedig hatékonyabb lesz a rendszer. Ez gyakorlatilag még egy támogatás az állam részéről a mezőgazdasági termelők irányába, a vetések jégkár elleni biztosításának szubvenciója, a jégvédelmi hálók szubvenciója és a szerbiai jégvédelmi rendszer teljes operatív rendszerének pénzelése mellett."

Két évvel ezelőtt a tartományi kormány a Mezőgazdasági Minisztériummal és a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézettel együtt csatlakozott a radarközpontok automatizálásának és korszerűsítésének nemzeti programjához - mondta Igor Mirović. A tartományi kormányfő szerint ennek nagy jelentősége lesz a gazdálkodók szempontjából, mert hatékonyabb lesz a természeti katasztrófák elleni védekezés.

"Egyetlen operátor fog kezelni több tíz jégvédelmi állomást, ez lerövidíti a rakéták kilövésének idejét, minőségibb és jobb munkaszervezéssel, modernizált, technológiailag korszerűbb módon, és ez jelentősen, úgy számoljuk, mintegy 30-40 százalékkal csökkenti majd a jégeső okozta károk kockázatát."

A tartományi kormányfő szerint Vajdaság lesz az első régió Szerbiában, amely 2023-ra teljes lefedettséggel rendelkezik, 389 automatizált rakétaállomással a területén. Az ehhez szükséges pénzt a tartományi költségvetésből biztosították - mondta Mirović.

Az eseményen jelen volt Szatmári Adrián, Topolya polgármestere is.

jégvédelem
rakéta
Bajsa
Jugoslav Nikolić

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.