Ugrás a tartalomra

Népzenei gálaműsorral kezdődött meg a Tordai Művelődési Napok (videó)

2017.01.23
15:48
Telt ház előtt, fergeteges hangulatban zajlott tegnap este Tordán a Durindó és a Gyöngyösbokréta gálaműsora
Telt ház előtt, fergeteges hangulatban zajlott tegnap este Tordán a Durindó és a Gyöngyösbokréta gálaműsora. A Magyar Kultúra Napjáról is megemlékeztek, és megkezdődött a Tordai Művelődési Napok. Egyfajta kárpótlás volt a gálaműsor a tordaiaknak, ugyanis a Durindó és Gyöngyösbokréta fellépőit tavaly a terembe szorította az időjárás. Emiatt akkor sokan kinn rekedtek. Udvari Irén, Torda: „A dédunokám táncol a néptáncban és szeretném meglátni. Meg különben a többit is meg szeretném nézni. Meg hát eljöttünk, hogy egy kicsit szórakozzunk.” galamusor tordai napok 2 Fergeteges hangulatot varázsoltak a színpadra a néptáncosok, az énekesek. A hangszeresek is a legjavát hozták. Szabó Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke, Durindó és Gyöngyösbokréta: „Nem volt túlságosan nehéz kiválogatni a föllépő csoportokat, hiszen a zsűri, minden évben, annak ellenére, hogy nem rangsorol, de kiválogatja a legjobb produkciókat, illetve valamilyen szinten azért a szervezőkkel, a Fesztiváltanáccsal és a médiával közli, hogy kik azok, akik méltók a közlésre.” galamusor tordai napok 3 A gálaműsort, amely a bánáti szórványmagyarság egyik legrangosabb művelődési rendezvényének, a 16. Tordai Művelődési Napoknak a kezdetét is jelentette, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg. „A ma estének az üzenete az, hogy bármikor, bármelyik pillanatban, ha nem is tud mindenki itt lenni, egy ilyen csodálatos gálát tudnak az énekeseink, a táncosaink bemutatni.” A közönség 14 produkciót láthatott. Ferenc József, elnök, Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület, Péterréve: „Rimóci táncokat hoztunk ide, ugyanúgy, ahogy a Gyöngyösbokrétára is. A gálára is ugyanazzal készültünk. Ugyanis így illik, ha már a gálára eljutottunk.”



A Tordai Művelődési Napokon a nézők több mint húsz rendezvényt láthatnak majd. Közel ezer fellépőt várnak. Dobai János, elnök, Torda HK: „Számunkra nagyon fontos az, hogy akkor, amikor fogyatkozunk, hisz nem csak Tordán, hanem a környéken is, hogy ennek legyen egy megtartó ereje.” A gálaműsor előtt Dudás Károly, a VMMSZ elnöke megnyitotta a Tordán megtartott két Durindón és Gyöngyösbokrétán készült fotók kiállítását, amelyet Lázár György készített. galamusor tordai napok 4
Torda
Tordai Művelődési Napok
gálaműsor

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.