Ugrás a tartalomra

Bor és hagyományok

2021.11.06
15:26
2021.11.06
20:03
Forrás
Pannon RTV
Bor és hagyományok elnevezéssel szerveztek találkozót a Kinizsi Szövetség társegyesületei Pancsován. Művelődési műsort, borkiállítást, a Pancsovai Történelmi levéltár tematikus kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

A 2015-ben megalapított Kinizsi Szövetség egyik alapító tagegyesülete a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, ahol idén harmadik alkalommal tartották meg a Kinizsi Szövetség találkozóját Bor és hagyományok címen.

Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke: „A borászat, ez a fő téma, a borászatról, megkértük a Lacit, aki Nagyvázsonyról jött, nagy borász, ismert borász, néhány száz éve a családja borászattal foglalkozik.”

A Pancsovai Történelmi Levéltár munkatársai egy alkalmi kiállítást rendeztek A szőlőtermesztés története Pancsován címmel, amellyel a helyi szőlőtermesztők történetét mutatták be régi iratok és képek segítségével.

A rendezvényen jelen voltak a Kinizsi Szövetség magyarországi képviselői is Nagyvázsonyból, akik egy kerekasztal beszélgetés során az ottani borászat tapasztalatait és gondjait osztották meg az érdeklődőkkel.

Fábry Szabolcs Nagyvázsony polgármestere, a Kinizsi Szövetség megálmodója elmondta, hogy az alapítók között vannak erdélyi, szerbiai és szlovákiai egyesületek. Az eddigi kulturális és baráti kapcsolatokat a jövőben gazdasági kapcsolatokkal is szeretnék bővíteni, kihasználva a felújított nagyvázsonyi Kinizsi várban megteremtődött lehetőségeket.

„Elhatároztuk, hogy ebben a hatalmas turisztikai attrakcióban, Magyarország egyik legnagyobb várfejlesztéséről beszélünk, ebben a turisztikai attrakcióban a Kinizsi Szövetség termelői, termékei – tehát akár innen, Deliblátról, Fejértelepről, Pancsováról, Székelykevéről – ezeket a termékeket összegyűjtjük és értékesítjük. Tehát, a magyarországi turisták, akik megjelennek a Kinizsi várnál majd, reményeink szerint, megvásárolhatják a délvidéki gazdák termékeit is.”

Az estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület műkedvelői tették ünnepélyesebbé alkalmi műsorukkal.

Pancsova
Rancz Károly
Fábry Szabolcs
bor
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.