Ugrás a tartalomra

Valóra vált álom Bogarason

2021.11.07
20:12
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között felszentelték a bogarasi Szent Anna-templomot. A Zenta községhez tartozó picinyke település híveinek több évtizedes álma teljesült. Az ünnepélyes szentmisén Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes mondott szentbeszédet.

A 420 lelket számláló bogarasiaknak 25 éves álma vált valóra a templom felépítésével, ugyanis az alapkövét még 1996-ban tették le, és most, 2021-ben avatták fel a bogarasi Szent Anna-templomot.

A település a múlt század hatvanas éveiben jött létre, az itt élők nagy része mezőgazdasággal foglalkozó, katolikus magyar. A 15 éves bogarasi Repecki Dominik is hívő családban nevelkedik. Lenyűgözte az új templom látványa: „Igazából fura, eddig csak egy kis házba jártunk misére. Meglepő az új templom, nagyon tetszik.”

A szentmise és a Szent Anna-templom felszentelése előtt rövid ünnepséget és művelődési műsort tekinthettek meg a megjelent vendégek és a bogarasiak.

A templom a két és fél évtized alatt túlnyomórészt adományokból épült fel. Szentbeszédet Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes mondott. Azt üzente, büszke arra, hogy bár csak néhány gerendával, de az ő közössége is hozzájárult a Szent Anna-templom felépítéséhez: „A mai evangélium pont arról szól, hogy Jézus nézi, hogy ki mennyi pénzt rak a templomperselybe, és megdicsér egy öreg nénit, aki két kis krajcárt rakott bele. Mi erdélyi magyarok, vagy a Szent Ferenc Alapítvány gyerekei ebbe a templomba néhány gerendát raktunk, és tényleg jólesik, hogy nemcsak a jó Isten, hanem a püspökök is észreveszik, hogy az összefogásból élet fakad.”

Három év alatt ez már a második felépített templom, amely Nagy József, zentai plébános nevéhez fűződik: „Ebben a faluban még egy kereszt sem volt a kilencvenes évek előtt. Elkezdtünk 1992-93-ban itt misézgetni a munkásszálláson, aztán kaptuk ezt a placcot, itt volt egy kis ház, átalakítottuk, de ha harmincan voltunk, akkor kettőnek ki kellett menni. Ezt 25 éve építjük, és végül a magyar kormány jóvoltából befejezzük.”

Nagy József plébános, azaz, ahogyan a hívek ismerik, Józsi atya szolgál majd a jövőben is Bogarason, immár az új Szent Anna-templomban. Egy templom felszentelésénél felemelőbb pillanat nem is lehet – ezt már Hajnal Jenő mondta. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: a bogarasi templom felépítése arról árulkodik, hogy a legreménytelenebb álmok is valóra válhatnak: „A Vajdasági Magyar Szövetség és Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezője volt, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogassa a templom befejezését, és igazán hosszú idő után ennek a támogatásnak lett az eredménye az, hogy ma templomot szentelhetünk.”

Vajdaság-szerte jelenleg is több mint húsz helyen zajlanak templomfelújítások, ugyanis fél évvel ezelőtt jelentős anyaországi támogatás érkezett, amely elsősorban a templomok állagmegőrzését célozta meg – mondta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette, ennek részeként sikerült pénzt biztosítani a bogarasi templom felépítésére: „Még messze nem fejeződött be, de azt gondolom, már karnyújtásnyira van a munkálatok befejezése is, és hát a mai ünnepi pillanat pedig a templomnak a fölszentelése. Még itt az udvart kell helyrehozni, a haranglábat kell felépíteni, de megvan hozzá a forrás, megvannak hozzá az eszközök.”

A bogarasi Szent Anna-templomot főtisztelendő Slavko Večerin, szabadkai megyéspüspök szentelte fel.

Bogaras
Böjte Csaba
Szent Anna-templom
Nagy József
Vajdasági Magyar Szövetség
Slavko Večerin
Pásztor István
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.