Ugrás a tartalomra

Az igazság a vakcinákról a leggyakoribb tévhitekkel szemben

2021.11.08
08:42
Forrás
hvg.hu
Boldogkői Zsolt a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője tisztázta, mi igaz a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos leggyakoribb hiedelmekkel szemben.

A koronavírus az oltottakat lényegesen kisebb eséllyel fertőzi meg, és szintén kisebb az esélye annak, hogy továbbadják másoknak - magyarázta Boldogkői Zsolt a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője.

A HVG-nek adott interjújában a vakcinával kapcsolatos gyakori tévhitekre reagált. Kiemelte például, hogy az mRNS vakcinák nem változtatják meg a DNS-t, és azt is leszögezte, hogy az oltások csak rendkívül ritkán okoznak allergiás reakciót, de a biztonság kedvéért a vakcináció után 15-20 percet várni kell az oltóponton, hogy az esetleges anafilaxiás sokkot kezeljék. A szakember azt is elmagyarázta, hogy a vakcina nem gyengíti le az immunrendszert, ellenkezőleg: csak aktivizálja azt.

vakcina
mRNS-alapú vakcina
koronavírus elleni védőoltás

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.