Ugrás a tartalomra

Borrell: Mindent megteszünk, hogy a fehérorosz rezsim felhagyjon a támadásokkal

2021.11.15
20:03
2021.11.15
20:11
Forrás
MTI
Néhány napon belül életbe léphetnek az új európai uniós szankciók Fehéroroszország ellen, minden eszközt felhasználunk, hogy a rezsim felhagyjon a saját népe és az európaiak elleni támadásokkal - jelentette ki Josep Borrell.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozást követő hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a külügyminiszterek megegyeztek, hogy "kiterjesztik az uniós büntetésintézkedéseket: jelentős számú személyt és szervezetet érintenének, akik és amelyek kihasználják a sérülékeny helyzetben lévő migránsokat és megkönnyítik illegális határátlépéseiket az EU-határokon". Borrell hangsúlyozta: a harmadik országokból az EU-ba való belépés csak törvényes úton lehetséges, azoknak, akik megfelelnek az uniós követelményeknek, tehát rendelkeznek vízummal vagy jogosultak a nemzetközi védelemre.

"Uniós delegációink a harmadik országokban kimerítően tájékoztatnak arról, hogy az út az unióba nem Fehéroroszországon keresztül vezet, mindenki, aki mást mond, az dezinformációt terjeszt" - húzta alá. Hozzátette: az összes olyan migránsnak, aki nem jogosult a menekültstátuszra, vissza kell térnie hazájába, ugyanakkor azoknak, akik a fehérorosz vezetés csapdájába estek, humanitárius segítséget kell nyújtani.

A főképviselő felhívta a figyelmet, hogy a migránsválságot mesterségesen szította a minszki vezetés, ugyanakkor ez nem fogja elvonni az EU figyelmét azokról az emberi jogi jogsértésekről, amelyek a fehérorosz földön mennek továbbra is végbe. A szankciók azokat a légitársaságokat, az utazási ügynökségeket és magánszemélyeket fogja érinteni, akik részt vesznek az Minszk által szponzorált embercsempészetben.

Josep Borrell
Fehéroroszország
szankciók

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.