Ugrás a tartalomra

Zöldül a Szegedi út és a Belgrádi út egy része Szabadkán

2021.11.20
12:18
2021.11.20
18:33
Forrás
Pannon RTV
Egy önkéntes akciónak köszönhetően fákat ültetnek a forgalmas útszakasz mellett mindkét oldalon. A cél egy szélvédő sáv kialakítása, továbbá a levegőminőség javítása az észak-bácskai városban.

Megkezdődött a faültetési akció a Szegedi út és a Belgrádi út mentén. Csaknem 2800 facsemete kerül erre az útvonalra. Ebből közel már 900-at elültettek. A tervezett fasor egy szélvédőként fog funkcionálni, de természetesen javítja a levegő minőségét és a város kinézetét is.

Ásók, lapátok, kesztyűk. Mindenki felkészülten érkezett a fásítási akcióra. Több mint száz önkéntes vett részt a munkában, hogy együtt tegyenek a szebb környezetért. Csikós Pajor Gizella: „Azt gondolom, hogy az ilyen akciók nagyon fontosak. Fákat ültetünk, zöld területeket hozunk létre, bokrokat, virágokat ültetünk valahol és ezzel szépítjük a saját városunkat és környezetünket. Ez mindenféleképpen egy pozitív hozzáállás a környezetünk fenntartásához.”

A már említett útvonalra madárberkenyék kerültek, amelyeknek karcsú törzsük és felfelé törő ágrendszerük van, termésük pedig élénkvörös színű. Igényes növény, ezért az ültetés módja kihathat teljes élettartamára. Fontos, hogy a talaj megfelelően legyen előkészítve. Malatenszki Dávid: „Minden csapatban lesz valaki, aki tartja az irányt a fáknak, hogy ne kígyózzon a sor. A többieknek pedig arra kell figyelni, hogy minél jobban megdöngessék a földet, hogy ne legyen benne hézag, levegő, gyökerek, utána pedig jól meglocsoljuk. Csinálunk köré egy kis kádszerű dolgot, azt is meglocsoljuk és ennyi az egész.”

A Szegedi és Belgrádi út mente már régóta kopár, ezért a Szabadkai Zöld Oázis civil szervezet és az IT Subotica 2030 elnevezésű szervezet együttműködésének köszönhetően, most bezöldülhet a Palics felé vezető szakasz. A látványtervek magukért beszélnek, így fog kinézni az útszakasz a jövőben. Koza Andor, szervező: „Úgy terveztük, hogy a három faültetési akciónak ez lesz az első napja. Összesen 2800 facsemetét fogunk elültetni. Most a palicsi út nagy részét fogjuk fásítani. Szeretnénk egy kicsit felhívni a figyelmet, hogy ez egy jó dolog és szebbé tudjuk tenni a környezetünket. Ez az egyik legforgalmasabb út, amit használunk és szerettünk volna, hogy ez legyen szép.”

A fák gondozására és megvigyázására is nagy figyelmet szántak a szervezők. A faültetési akció jövő héten szombaton folytatódik.

Szabadka
faültetési akció
Szegedi út
palicsi út

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.