Ugrás a tartalomra

Javában tart az őszi lehalászás Szerbia szerte

2021.11.26
11:28
Forrás
Magyar Szó, Pannon RTV, Szerbiai RTV
Az ünnepek közeledtével megnövekszik a halhús iránti kereslet a piacokon. Bár az idei év nem volt ideális horgászati szempontból, a termelők elégedettek a halhozammal.

A horgászok szerint ahhoz, hogy a tavakban tenyésztett halak elérjék a 3-5 kilogrammos súlyt mintegy 3 évnek kell eltelnie. A szántóföldi termékek árának hirtelen ugrása idén ősszel jelentősen befolyásolta a halhús árának alakulását is. Tavaly 100-200 dinár között mozgott a hal kilogrammonkénti ára, ami az előállítási önköltségi ár mintegy 50 százaléka volt – jelenti a szerb sajtó. A szakemberek szerint idén sokkal jobb a helyzet, főként azok számára, akik befektettek a termelésbe és a technológiába. A hal ára idén 320 dinár körül alakul, adó nélkül. A magyarkanizsai Járáson, a Nagy-tónál már október végén megkezdődött a munka. Itt jelenleg a ponty kilója 400 dinár, nagybani ára 350 dinár. Az ízletes húsú amur kilóját 220 dinárért mérik. A harcsa halastavi ára 600 dinár körül alakul, de csak korlátozott mennyiségben van belőle. A hivatalos statisztikák szerint, ha európai viszonylatban nézzük, Szerbia halfogyasztás szempontjából az utolsó helyeken kullog, évente mindössze öt-hét kilogramm halhúst fogyasztunk el fejenként.

hal
lehalászás

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.