Ugrás a tartalomra

103 éve volt a nagy nemzetgyűlés Újvidéken

2021.11.26
12:14
2021.11.26
19:20
Forrás
Pannon RTV
103 évvel ezelőtt, 1918. november 25-én tartották a nagy nemzetgyűlést Újvidéken, amikor döntés született Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásáról.

Ezt ünnepelték tegnap este a Szerb Nemzeti Színházban. Az ünnepségen díjakat is kiosztottak. A Mihajlo Pupin-díjat Vasilije Krestićnek ítélték oda, a kulturális tevékenységért járó Fehér Ferenc-díjat Jovan Adamovnak, a Zeneszerzők Szövetségének elnöke kapta. Az oktatás területén elért eredményekért Dušan Simić, szerb nyelv és irodalom tanár kapott díjat, a Momčilo Tapavica nevét viselő díjat Ivana Španović atléta kapta, míg a nemek közötti egyenlőség terén elért eredményekért Milanka Furtula kapta a Milica Topić-díjat.

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke: „1918. november 25-e, amelynek 103. évfordulóját ünnepeljük, egyszerre volt a vég és a kezdet. A vég, mert aznap tartották a Nagy Nemzetgyűlést itt, Újvidéken, amely egy évszázados történelmi folyamat záró aktusa volt, amely páratlan, kitartó küzdelem volt a szerb nemzeti és vallási identitás megőrzéséért, a szabadságért és az anyaországgal való egyesülésért. A kezdet azért, mert eljött a szabadság ideje mindazok számára, akik a mai Vajdaság területén éltek és élnek, függetlenül a nemzeti és vallási, vagy bármilyen hovatartozástól, eljött a szabadság ideje.”

Újvidék
Igor Mirović
megemlékezés

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.