Ugrás a tartalomra

Több pénz a vajdasági kasszában

2021.11.30
15:36
2022.01.15
16:14
Forrás
Pannon RTV
Elfogadta a Tartományi Képviselőház az idei költségvetés módosítására irányuló javaslatot. Ezzel további 800 millió dinárral gyarapodott a vajdasági büdzsé. A költségvetési hiány ennek ellenére nem változott, továbbra is 3,7 milliárd dinárt tesz ki.

Harmadszor módosult idén a tartományi költségvetés, ami most a kezdeti 75 milliárd helyett 82,5 milliárd dinárt tesz ki. A 9 százalékos növekedés a nyereségadóból származó bevételekből ered. A 800 millió dináros többletet a Kamenica 3 építésébe és felszerelésébe fektetik.

Dobó István, tartományi parlamenti képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „Erre azért van szükség egyrészt, mert az egészségügybe befektetni nagyon fontos. A központ elkészülésével a várakozási idők a kezelések számára jelentősen le fognak csökkenni.”

A tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság költségvetése is 390 millió dinárral bővült. Ezt a Vajdaság Vizei Közvállalat vízgazdálkodási és vízvédelmi programjára fordítják.

Nenad Borović, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Haladó Párt: „Így lehetőség nyílik olyan projektekbe fektetni, amelyek elsősorban ezeknek a vízvédelmi létesítményeknek a kialakítására vonatkoznak, vagyis a kommunális infrastruktúra és az állampolgárok vagyonának és életének védelmére, a lehetséges árvizek és egyéb eshetőségek ellen.”

Az ellenzék nem szavazta meg a költségvetés módosítását. Támogatják az egészségügy fejlesztését, de elégedetlenek a teljes költségvetés szerkezetével, jellegével.

Đurađ Jakšić, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Radikális Párt: „Mi a kezdettől fogva ahhoz ragaszkodtunk, hogy a Kamenica 3 létesítmény megépítését kizárólag a mindenkori költségvetési bevételekből finanszírozzuk, oly módon, hogy megtakarítást érünk el a felesleges és félresikerült projektek feladásával, melyekkel tele van Vajdaság Autonóm Tartomány költségvetése, és részben a köztársasági kormánynál kellene pályázni eszközökért.”

A képviselők elfogadták a Vajdasági Garanciaalap és a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap működéséről szóló jelentéseket is. Utóbbi a kis- és közepes gazdaságoknak nyújt támogatást.

Kovács Károly, tartományi parlamenti képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „A természetes személyek körében 80 ilyen sikeres pályázat tudott 2020-ban bejönni, aminek több mint fele meg is valósult. Ez összesen 155,2 millió dinárt jelent egész Vajdaság Autonóm Tartomány területén.”

Többségi szavazattal elfogadták a Törökbecse melletti tiszai gát bővítését is, a Magyarországgal folytatott kereskedelem növelése érdekében.

Szerb Radikális Párt
Szerb Haladó Párt
Újvidék
Vajdaság
tartományi képviselőház
parlament
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.