Ugrás a tartalomra

30 év 30 százalék

2021.11.30
15:52
2021.11.30
17:41
Forrás
Pannon RTV
Magyarország az Európai Unió azon tíz országa közé tartozik, ahol 1990 óta több mint 30 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás - ezt mondta Áder János magyar köztársasági elnök a Planet Budapest 2021 elnöki megnyitóján Budapesten.

A tanácskozáson 120 ország vezetője gyűlt össze, hogy megvitassák a környezetvédelemmel, valamint a fenntartható életmóddal kapcsolatos témákat. Elhangzott, hogy a V4-ben zajló együttműködés a fenntarthatóság tekintetében is követendő példa lehet az EU számára.

A globális felmelegedés fenyegetése óta idejétmúlt a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan mondás. Helyette a cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan elv alapján kell működnünk ahhoz, hogy meg tudjuk óvni a környezetünket - emelte ki Áder János. A magyar köztársasági elnök a Planet Budapest 2021 elnöki megnyitóján hangsúlyozta, a természeti erőforrások nagyon végesek.

„Önök egy olyan ország vendégei, ahol már ma a megtermelt áram 70 százaléka széndioxid-mentes és az erdős területek száma az elmúlt 100 évben a duplájára nőtt. Játsszunk el a gondolattal, hogy mi lenne, ha csak a legfejlettebb országok, az ún. G20-ak, amelyek a világ kibocsátásának 80 százalékáért felelnek, hasonlóképpen tennének?”

A Planet Budapest 2021-en magyarországi, lengyel, cseh és szlovák vállalatok mutatják be ötleteiket a fenntartható élelmiszer-termelés, vízgazdálkodás, energiaellátás, közlekedés, városépítés és hulladékgazdálkodás területén. Magyarország konkrét terveket ismertet ezekben a témakörökben.

„Magyarország utolsó szénerőművét 2025-2030 között bezárja. A kieső áramtermelést naperőmű, gázerőmű, valamint hulladékégetés révén biztosítjuk. Csak ez a döntés közel 10 százalékkal csökkenti Magyarország szén-dioxid-kibocsátását.”

A következő napokban a klímaváltozás, a fenyegető vízválság, a biodiverzitás megőrzése, valamint a körforgásos gazdaság megteremtésének feltétele szerepel a Planet Budapest 2021 témái között.

Budapest
Planet Budapest
Európai Unió
Magyarország
Áder János
szén-dioxid-kibocsátás

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.