Ugrás a tartalomra

A nőkkel szembeni erőszak ellen kampányolnak

2021.12.02
13:13
2021.12.02
17:35
Forrás
Pannon RTV
Egy a nőkkel szembeni erőszak elleni kampányhoz több magyarkanizsai intézmény is csatlakozott. A 16 Akciónapot 1991 óta világszerte november 25., a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja és december 10. az emberi jogok világnapja közt tartják.

A magyarkanizsai Vöröskereszt aktivistái a helyi piacon a nőkkel szemben elkövetett erőszak ellen kampányoltak. Szórólapok és kitűzők kerültek kiosztásra. A megkérdezettek mindegyike ismer bántalmazott nőt.

Pósa Slavica, Magyarkanizsa: „- Elég sok erőszak van a családokban, és ez jó kampány.
- Ismer esetleg olyat, akinél történt ilyesmi?
- Itt Kanizsán nem, de máshol igen.”

Monostori Ildikó, Magyarkanizsa: „Igazából, ha az ember jobban körbenéz, mindig van, akit fel tudnék sorolni. Az ilyen embereken megpróbál az ember segíteni, tanácsot adni nekik. Igazából viszont mindenki saját maga kellene, hogy megoldja ezeket a dolgokat.”

A magyarkanizsai önkormányzat is csatlakozott az akcióhoz.

Bicskei Ibolya szociális védelemmel megbízott községi tanácstag: „A Városháza épülete november 25-én narancssárga fénnyel volt megvilágítva, mert ezzel is fel szerettük volna hívni az erőszakra és a családokon belüli erőszakra a figyelmet. A narancssárga fény a melegséget, a biztonságot adja, és ezért választották ezt a szimbólumot.”

A helyi egészségház már évek óta fellép a nőkkel szembeni erőszak ellen. Az intézményben időről időre jelentkeznek olyan nők, akiken fellelhetőek a fizikai bántalmazás nyomai.

Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatója: „Elég gyakori az erőszaktétel áldozatainak a jelentkezése, különösen a mentőszolgálatnál, illetve a pszichiáter és a pszichológus által tudjuk regisztrálni őket. Sajnos nagyon sok esetben a nő meggondolja magát és vagy egzisztenciális vagy családi okok miatt, vagy szégyenérzet miatt nem indítja meg a folyamatot.”

A belügyminisztérium adatai szerint idén januártól októberig 17 nő halt meg családon belüli erőszakban Szerbiában, míg a koronavírus-járvány idején 30 százalékkal több bejelentett erőszakos esetet regisztráltak.

nők elleni erőszak
kampány
Magyarkanizsa
Vöröskereszt
Magyarkanizsai Egészségház

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.