Ugrás a tartalomra

Zajlik a lehalászás Szerbia-szerte

2021.12.03
14:15
2021.12.03
17:36
Forrás
Pannon RTV
Javában zajlik az őszi lehalászás Szerbia-szerte a halastavakban. Bár sok tényező közbeszólt, a kitermelők viszonylag elégedettek a lehalászott halak minőségével és a felvásárlási árakkal is.

Zajlik a lehalászás a mintegy 1500 hektárnyi területet felölelő Kapitány-réti halastavakon is. A halastavak létrehozása nagy befektetést igényel, valamint egész évben akad tennivaló a tavak körül, ahol 1-2 éves halakat nevelnek.

Stanislav Čičovački, technológus, Kapitány-réti halgazdaság: „Két és hároméves időszakú termelést végzünk, a halaknak extrudált tápot adunk, valamint használunk és kombináljuk gabonával, attól függően, hogy két vagy három éves a tenyésztés időszaka.”

A takarmányárak jócskán megemelkedtek az elmúlt időszakban a viszontagságos időjárási viszonyok miatt. Az eladási ár most viszont kielégíthetőnek mondható, 350-400 dinár körül mozog kilogrammonként.

Krum Anastasov, igazgató, Kapitány-réti halgazdaság, Magyarkanizsa: „Az ár jelenleg kielégítő. De nem mondhatni jónak, nekünk, halászoknak mindenesetre nem fogja helyrebillenteni a mérlegünket. Nem jó, mert minden más megdrágul, az energia száz százalékkal, a haleledel 30-60 százalékkal drágult meg, például a szója és a hasonlók.”

A hivatalos statisztikák szerint Szerbia egyébként halfogyasztás tekintetében Európa legalján áll, mindössze öt-hét kilogrammot fogyasztunk fejenként.

hal
halgazdaság
lehalászás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.