Ugrás a tartalomra

Az esetleges szerbiai lítiumkitermelésről tárgyal a polgárokkal Aleksandar Vučić

2021.12.04
09:45
2021.12.04
15:32
Forrás
Tanjug
Az államfő Loznica és Krupanj települések közelében beszél majd arról, hogy mit jelentene a brit-ausztrál Rio Tinto nagy értékű beruházása Nyugat-Szerbiában.

Az eseményt 15 órára jelentették be.

A szerb elnök azt kéri, hogy kizárólag az érintett helyi polgárok jöjjenek el az eseményre, és ne a Szerb Haladó Párt szimpatizánsai.

Ettől az esetleges lítiumkitermelés témájától volt ma hangos Szerbia. A brit-ausztrál Rio Tinto cég az ország nyugati részén talált lítiumot termelné ki. A lítium az elektromos autókban használt akkumulátor gyártásának fontos nyersanyaga, Szerbiának jelentős gazdasági előnyt hozhat. A kitermelés ugyanakkor környezetvédelmi kockázattal jár, ami miatt aggódnak a térségben élők. Az elmúlt időszakban egyes ellenzéki pártok többször is összefüggésbe hozták a lítiumkitermelést és a nemrégiben elfogadott, azonban az elnök által még nem aláírt kisajátítási törvényt. A kormány szerint ugyanakkor nincs összefüggés a kettő között.

lítiumkitermelés
Aleksandar Vučić

Most

16:10, Frissítve: 16:30

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 15:59

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.