Ugrás a tartalomra

70 éves a maradéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

2021.12.05
12:37
2021.12.05
18:57
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepségen a helyi és környékbeli művelődési egyesületek tagjai, valamint az ottani általános iskola tanulói léptek fel.

A maradéki néptánccsoportot Ali István bácsfeketehegyi néptáncoktató készítette fel. „Két fiú van és négy lány, azokkal nem lehetett volna egy olyan koreográfiát összeállítani, hogy egy Gyöngyösbokrétán fellépjen, így egy kicsit huncutkodtam, összeszedtem a kórust, a tamburásokat, egy nagyon szép koreográfiát össze tudtam állítani velük.”

Maradék a szórványok szórványa. A kétezer lakosból körülbelül ötszázan vallják magukat magyarnak. Nikola Bradić, tanácselnök, Maradék HK: „Csupán az a tény, hogy ez a művelődési egyesület 70 éve fennáll, mutatja a jelentőségét és hagyományait, tehát az egyesületnek valóban nagy jelentősége van.”

A hetven év alatt az egyesületnek rengeteg fellépése volt, egyetlen egy meghívást sem utasított vissza – mondta Berta Géza, az egyesület elnöke. „Összetartóak vagyunk, egymást megértjük, engedelmesek, és aktívak vagyunk.”

A szórvány, vagyis a végvárak nélkül nem létezik a későbbiekben a tömb sem – hangsúlyozta Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának elnöke, aki visszatérő vendége a maradéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület programjainak. „Minden adandó alkalommal segíteni kell ezt a magyar közösséget, úgy erkölcsileg, mint anyagilag. Ezt teszi a Magyar Nemzeti Tanács, ezt teszik az önkormányzatok, ezt teszi a tartományi oktatási és kulturális titkárság, és Magyarország kormányának számos szerve.”

Az elmúlt években megerősödött az egyesület tánccsoportja és a tamburások is, valamint folyamatosan bővül a vegyes kórus. Ez némi reményre ad okot. Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Azt érezhetjük itt, Maradékon ma este, hogy nincs miért aggódni, hanem nagyon kemény munkával és komoly összetartozással, összedolgozással tovább tudjuk folytatni azt az építkezést, amit azt gondolom, hogy a maradékiaktól közel hetven éve már eltanulhatott mindenki.”

A fellépés után megvendégelték a jelenlévőket.

Maradék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.