Ugrás a tartalomra

Vadgesztenyét, japán díszcseresznyét, oszlopos gyertyánt ültettek

2021.12.07
15:43
2021.12.07
17:11
Forrás
Pannon RTV
Különleges fákkal gazdagodott Szabadka. A Zöld Szerbia projekt részeként egyebek között vadgesztenye és japán díszcseresznye is került a Harcosok Sorakozója Lakótelep egyik zöldövezetébe.

A program célja a környezetvédelem és az erdősítés fontosságának tudatosítása.

Újabb faültetési akciónak lehettünk tanúi Szabadkán. Ma a Harcosok Sorakozója Lakótelep parkjának fásítására került sor. Hússzínű vadgesztenye, japán díszcseresznye és oszlopos gyertyán facsemeték fogják ezentúl gazdagítani a park területét.

Szabadka a kilencedik város Szerbiában, amely csatlakozott a két éve futó programhoz. A kampány egyik partnere a Vajdaság Erdői Közvállalat.

Kókai Roland, igazgató, Vajdaság Erdői Közvállalat: „Az idős, klimaxban lévő erdő nem köti le a szén-dioxidot, nem termel oxigént. A helyére új, friss erdőt ültetünk, és a friss új erdő pedig oxigént termel, és leköti a szén-dioxidot, így a gazdaság és a környezetvédelem nem zárja ki, hanem kiegészíti egymást.”

Több itteni nagykövetség is támogatja a Zöld Szerbia projektet. A szabadkai akcióhoz a belgrádi osztrák nagykövetség járult hozzá.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a nagykövetnek és az akció minden résztvevőjének és partnerének. Egyre több ilyen akciót szeretnék látni, mert ezekkel az akciókkal, projektekkel hívjuk fel polgáraink figyelmét a környezetvédelemre.”

Nem ez volt az első fásítási akció az észak-bácskai városban. Az elmúlt hetekben például a Palicsi út és a Belgrádi út mentén ültettek szélvédő sávot az ITSzabadka2030 projekt részeként.

Szabadka
Harcosok sorakozója lakótelep
Zöld Szerbia projekt
ITSubotica2030
Kokai Roland
Vajdaság Erdői Közvállalat
Stevan Bakić

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.
20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.