Ugrás a tartalomra

Kihívás egyensúlyt találni áremelkedés és vásárlóerő közt

2021.12.09
13:03
2021.12.09
16:32
Forrás
Pannon RTV
Az élelmiszerek drágulása a piacokon is észlelhető. Nagyon sok helyen 10, 20, de bizonyos termék akár 50 dinárral is többe kerül, mint az elmúlt hónapokban.

A helyzet nemcsak a vásárlóknak okoz gondot, az árusoknak is meg kell találni az egyensúlyt az áremelkedés és a vásárlóerő között. Egyébként a szerb kormány nemrég hozott döntést az alapvető élelmiszerek árának befagyasztásáról.

Az elmúlt hetek áremelkedése a magyarkanizsai piacot sem kerülte el. A vásárlók szerint nagyon át kell gondolni, hogy mikor, mit és mennyit vásárolunk.

Ágoston Rozália, Magyarkanizsa: „Mindennek megy fel az ára 10,20,30 dinárral, sőt többel is, az üzletekről ne is beszéljünk, olaj, cukor, liszt. Minden, mindegy megy fel.”

Harmat Bata Zsuzsanna, Magyarkanizsa: „Az alapélelmiszerek is, és az ünnepek közeledtével jobban figyelünk arra, hogy mi minden kell az ünnepi asztalra, és azoknak az ára is az egekben.”

Napi szinten szembesülünk a különféle árucikkek drágulásával, különösen az élelmiszerekével az elmúlt időszakban. Ehhez pedig az árusoknak sem könnyű alkalmazkodni. Vannak, aki már hetekkel ezelőtt emeltek az árakon, de sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi összegeket is nehéz kifizetni.

Kordován Miklós, méhész, Magyarkanizsa: „A méz ára október elsejétől feljebb ment 100 dinárral, tehát a virágméz 700 dinár, a selyemfű 800, az akác keverék pedig 900, mert akácméz már két éve nincsen.”

Bajtai Károly, gyümölcsész, Magyarkanizsa: „Almát árulok, nem mondanám, hogy annyira megdrágult, hiszen tartjuk az árat, amivel elkezdtük az idei szezont. A vásárlóerő nagyon gyenge. A fiatalok, akik a fogyasztók lennének, elmentek külföldre, az idősek közül nem mindenki tud kijönni a piacra, úgyhogy nagyon rossz piacaink vannak.”

Az élelmiszerek drágulása a gabona magasabb felvásárlási árával is összefügg, ami nemcsak a környékünkön van hatással az árakra, hanem világviszonylatban is.

piac
ár
áru
drágulás
drágulás
drágulások
drágul
élelmiszer összetevők
élelmiszer
méz
alma
akácméz
méhész
gyümölcs
gyümölcsár

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.