Ugrás a tartalomra

A vajdasági Duna-vidék múltja, jelene és jövője

2021.12.09
18:50
2021.12.09
19:16
Forrás
Pannon RTV
A Dunamente középső részének kulturális, vallási, természeti és idegenforgalmi értékeiről nyílt kiállítás Újvidéken. A tárlat Vojislav Dević építész munkásságán keresztül mutatja be a nagy folyó jelentőségét a partjain élő és átvonuló népek számára.

Vojislav D. Dević az építészet, városrendezés, térképészet, ökológia területén kutatja az élhetőbb városok, és a békés együttélés lehetőségeit. Jelenlegi kiállítása is ennek fényében foglalkozik a vajdasági Duna-vidék múltjával, jelenével, jövőjével.

Vojislav D. Dević: „Ez a kiállítás azért jött létre, hogy bemutassa, hogy a Duna Európa legfontosabb és központi folyója, és nem kell, hogy a konfliktusok és az elválasztás folyója legyen, hanem a megbékélés folyója. A kiállításban részt vesz tíz község, néhány város, valamint köztársasági, tartományi és városi intézmények, és néhány önálló kutató.”

A kiállítást Ljubomir Kljakić belgrádi szociológus nyitotta meg, aki az 1980-as évek vége óta működik együtt Vojislav Devićtyel, és foglalkoznak közösen a tárlat témájával, az építészet és a Duna szerepével, jelentőségével.

„Igazán nagy felelőssége van a mai nemzedékeknek, hogy gondot viseljenek arról, ami előttük történt, egy hosszú időszakon keresztül, ami ezen a kiállításon meggyőzően látható, és másrészt, hogy gondot viseljenek arról, hogy mit hagynak majd maguk után azoknak, akik utánuk jönnek.”

A tárlat az Újvidéki Városi Könyvtár Ifjúsági Központjában kapott helyett.

Aleksandar Jokanović, az Újvidéki Városi Könyvtár igazgatója kiemelte: „Nagyon örülünk annak, hogy ez a kiállítás nem csak a Duna történelmi részének van szentelve, hanem sok más elemének is, mint például a turizmus, a kulturális turizmus, a gazdasági lehetőségek, és nagyon jelentős az, hogy a polgártársaink megismerkedjenek a kiállítás tartalmával, mivel csak amikor megnézzük ezeket a csodálatos kiállítási tablókat, láthatjuk a folyónk összes potenciálját.”

A kiállítás egy hónapon keresztül, január kilencedikéig látogatható.

Duna
Újvidék
Vojislav D. Dević
Ljubomir Kljakić
Aleksandar Jokanović

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.