Ugrás a tartalomra

Banja Luka: A bosznia szerb parlament döntött a hatáskörök visszaszerzéséről

2021.12.10
22:20
2021.12.10
23:23
Forrás
Szerbiai RTV
A boszniai szerb képviselők több órás vita után elfogadták a nyilatkozatot, amelyben kimondják, hogy azok a törvények, amelyekkel egyes hatáskörök Bosznia-Hercegovina irányítása alá kerültek a Boszniai Szerb Köztársaságban nem lesznek érvényesek.

A dokumentumban a boszniai szerb parlament hat hónapot ad a kormánynak arra, hogy az ország működéséhez szükséges törvényeket a parlament elé terjessze, valamint a kormányt és az elnököt bízza meg az új alkotmány megírásával. A feladatuk, hogy az új alkotmányban  meghatározzák a Boszniai Szerb Köztársaság hatásköreit, kivéve azokat, amelyek Bosznia-Hercegovina alkotmánya alapján a föderáció hatáskörébe tartoznak.

A parlament az alkotmányos elvekre vonatkozó nyilatkozatot is elfogadta. Az alkotmány módosításával azt szeretnék elérni, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság visszakapjon olyan hatásköröket, melyeket korábban még a háborút lezáró daytoni szerződés biztosított nekik, de azóta átruházódtak a föderációra. Összesen 140 hatáskörről van szó, melyek a biztonságpolitikára, az igazságszolgáltatásra és a közvetett adóügyekre vonatkoznak.

Banja Luka
parlament
Boszniai Szerb Köztársaság
alkotmány

Most

15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.