Ugrás a tartalomra

Letették a Nidec cég alapkövét

2021.12.10
13:44
2021.12.10
21:42
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken elhelyezték a japán Nidec cég szerbiai üzemének alapkövét. A gyár a tervek szerint a jövő év középére épül fel, és 2023. elején kezd el dolgozni. A befektetés értéke 250 millió euró.

Az Észak 4 ipari zónában fog megépülni a japán cég szerbiai üzeme. Jelenleg csak munkagépek és homokhegyek vannak a helyszínen, de a tervek szerint jövő év közepére befejeződnek a munkálatok a közel 60 ezer négyzetméternyi területen.

Az újvidéki gyárban villanymotorokat és egyéb elektromos eszközöket gyártanak majd.

Jun Seki, vezérigazgató, Nidec:„Büszkén mondhatjuk, hogy a motorjaink, a termékeink 25-30 százalékkal hatékonyabbak az átlagos motorhasználatnál. Ezáltal, ha kibővítjük a piaci részesedésünket, csökkenni fog a villanyenergia fogyasztása, így a növekedésünk hozzájárul a szénkibocsátás csökkentéséhez és a globális felmelegedés enyhítéséhez.”

A japán cég az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karával is szoros együttműködést tervez kialakítani.

Takahiko Katsumata, Japán belgrádi nagykövete „A mai látogatás alkalmával rájöttem, hogy Újvidék város a gazdaság, a kultúra és felsőoktatás nagyon szép keveréke, és mint a neve is utal rá, egy olyan város, amely folyamatosan fejlődik és új kihívásokat vállal fel.”

 

Az alapkőletétel a munkálatok első szakaszának kezdete, amely értéke 250 millió euró. A jövőben további négy szakasz várható, amelynek célja egy 100 hektáron elterülő ipari park létrehozása.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Ide az elkövetkező fázisokat is beleszámítva mintegy egy milliárd eurót kívánnak befektetni, amivel Európa egyik legnagyobb fejlesztése lesz a Nidecnek. A Nidec ma is meghatározó cége a villanymotor gyártásnak, az egészen pici kis villanymotoroktól, amik a mobiltelefonokban vannak, az egészen nagy méretű elektromotorokig.”

 

Hét év alatt ez lesz a nyolcadik gyár, amelyet egy multinacionális cég épít Újvidéken.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ezek már nem munka-intenzív gyárak. Ezek tőke-intenzív gyárak. Ezek olyan gyárak, amelyek alapjában változtatják meg Szerbia helyzetét. Ezek olyan gyárak, amelyek a leggyorsabb és legmeggyőzőbb módon erősítik a gazdaságunkat. Egy ősi japán bölcsesség szerint ne a lassú járástól félj, hanem az állástól.”

A létesítmény első szakasza 2023 tavaszán kezd el működni mintegy 260 emberrel, majd további 500 személynek fog munkát biztosítani.

Nidec
Újvidék
alapkőletétel
Aleksandar Vučić
motorgyártás
Pásztor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.