Ugrás a tartalomra

A zombori befogadóközpont körüli épületeket is belakták a migránsok

2021.12.13
13:03
2021.12.13
16:28
Forrás
Pannon RTV
Nem hivatalos adatok szerint a nyugat-bácskai város egykor népszerű üdülőhelyének környékén mintegy 1500 illegális bevándorló tartózkodik.

A befogadóközpont közelében élők rendszeresen tüntetnek a migránsok jelenléte ellen Zomborban. A közeli erdők és mezők sátrakkal, szeméttel és állati tetemekkel vannak tele.

Általában reggel 8 órakor még alszanak a migránsok. A helyiek, a zomboriak, akik a Šikara városrészben laknak, azt mondják, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a zombori befogadóközpontban, és annak környékén. Becslések szerint a befogadóközpontban és annak környékén legalább 1500 migráns tartózkodik. A kerítés el van bontva, a migránsok szabadon járkálnak ki és be. Gyakran nagy sátrakban helyezik el őket.

Szemét minden irányban. A befogadóközpont körüli épületeket is belakták a migránsok. Sátrak állnak az egykori teniszpályán, a bozótosokban, és a mezőkön is. Kivágott és lecsupaszított fák, ezekkel tüzelnek. Nikola Dragojevićnak a befogadóközpont mögötti földeken van tanyája, nemrég törtek be hozzá a migránsok. „Betörték az ablakot, bementek a szobába, de nem volt ott semmi nagy érték, csak a megboldogult szüleim régiségei. Kiválogatták, ami kellett nekik, és elvitték.”

Stábunk az erdő sűrűjében egy illegális táborhelyre bukkant, a sátrakban még aludtak. Kristijan Boršoš rendszeresen részt vesz a migránsok tömeges zombori jelenléte miatt szervezett tüntetéseken. „Azért mert mi, polgárok, nem érezzük biztonságban magunkat. Állandóan bezárkózunk, a kapu mindig zárva van. Ez régen nem volt így. Bemennek a házakba, piszkítják az utcát, az erdőnket pedig teljesen tönkretették.”

A befogadóközpont elbontott hátsó kerítésdrótján ruhák száradnak. 9 óra után ébredeznek a migránsok, a környékbeli bozótosokba járnak elvégezni szükségletüket. A befogadóközponton belül is van sátortábor. Darko Slaviković azt mondta, szörnyű látni, amint a migránsok lepusztítják a szóban forgó városrészt. „Egyszerűen sajnálattal látom, hogy valakik tönkreteszik azt a helyet, ahol én is felnőttem, játszottam és emberré váltam.”

A helyiek szerint az erdőben vágják le az ellopott birkákat, ebből készítenek ételt. A lenyúzott birkabőrt és az állati maradványokat meg is találtuk. Vladimir Žeželj: „A legnagyobb gond az, hogy gyermekeink nem mehetnek ki az utcára. Az életünk veszélyben van.”

A migránsok többsége azt mondja, nincs négy-ötezer eurójuk, amennyit fizetniük kellene, hogy eljussanak valamelyik európai országig. A magyar biztonsági határzáron pedig nem tudnak átjutni. „Szíriai vagyok, szeretnék eljutni Ausztriába, esetleg Németországba. Nem tudom még. Próbáltam átjutni a határon, de a magyar rendőrség emberei nagyon kemények.”

Egy másik szír fiatalember úti célja is Németország, de már hat hónapja Szerbiában rekedt. „A jobb élet reményében mennék. Nem tudok megélni a hazámban.”

A zombori befogadóközpont mögött valamikor katonai gyakorlótér volt, maradványai most is ott állnak. Ennek területén is sátrak állnak, az egyikből zene szűrődött ki, benn valakik éppen aludtak. Szembetűnő, hogy a hideg beálltával, mivel a migránsoknak melegedniük kell, lekopasztják a fákat, lefűrészelik az ágakat. A helyiek szerint tönkretették az egykori szép erdőt.

migránsok
befogadóközpont
bevándorlók
Nyugat-Bácska

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.