Ugrás a tartalomra

Pajzán népmesék Burány Béla gyűjtéséből

2021.12.17
07:38
2021.12.17
16:37
Forrás
Pannon RTV
Pajzán népmesékkel szórakoztatta a VM4K közönségét Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta Szabadkán. Burány Béla gyűjtéséből válogatott mesékkel másfél éve debütáltak, a vírushelyzet miatt azonban csak most vették elő újra.

A VM4K által szervezett pajzán mese-összeállítás meséi, Az ördög és az öregasszony, Az uborka és A tetovált katona, mind Burány Béla vajdasági magyar erotikus népmese gyűjtéséből valók. Kónya-Kovács Otília 2005-óta foglalkozik népmese mondással.

„Ami a mesemondó szemszögéből nagyon fontos, az én szemszögemből, hogy én látom a történetet, és úgy mesélem. Amikor azt mutatom, hogy arra van az ablak, én tényleg látom is azt az ablakot.”

A mesemondók szerint a pajzán népmese érdekes, tréfás, és ha valamit burkoltan mondunk ki, annak még nagyobb a varázsa.

Rontó Márta kiemelte: „Törekszem arra, hogy ugyanúgy meséljem őket, mint a nem pajzán meséket. Azzal, hogy a csínja-bínja a dologban ott van, ha férfiak lennénk, akkor sokkal szabadabban mesélnénk ezeket a meséket. Nő létünkre próbáljuk egy kicsit finomítani.”

A két mesefa azt reméli, hogy a vírushelyzet által okozott szünet után újra számos helyre kapnak majd meghívást.

VM4K
Kónya-Kovács Ottília
Rontó Márta
népmese

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.