Ugrás a tartalomra

Szükség van a Béreg-Hercegszántó határátkelő bővítésére

2021.12.17
14:15
2021.12.17
15:49
Forrás
Pannon RTV
Ha kibővítik a határt Béreg-Hercegszántónál, a nagy kamionok is átkelhetnek ezen az átkelőn, és nem kell hatalmas kerülőt tenniük.

Már nemcsak a könnyű, hanem a nehéz teherforgalom is átjuthat itt a határon, ami hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez Zombor és környékének.

A Béreg-Hercegszántó határátkelőhelyet jelenleg csak gépjárművezetők és 3,5 tonna alatti teherszállítók léphetik át. Az Interreg-IPA programban tervben van a határbővítés a nehéz teherforgalom számára. A gazdasági fejlődés mellett ezzel órákat és kilométereket spórolhatnak a teherszállítók.

Jelenleg a Magyarország felé tartó teherautók Kelebia és Horgos felé veszik az irányt, amivel több órás kerülőutat tesznek meg. A határon emellett hosszú sorokkal szembesülnek, a várakozás pedig néha pár napig is eltart. A határátkelő bővítése megoldást jelentene. A tervet pozitívan fogadták a helyi lakosok. Véleményük szerint ezzel új lehetőségek nyílnak számukra.

Bajrami Bajro, Bezdán: „Jó, miért ne lenne jó. Jobban néz ki minden, jobban érzed te is magad. Hiszen valamit bővítenek, dolgoznak valamin és kereskednek.”

Janko Kovačev, Bezdán: „Évek óta beszélnek erről, szerintem biztosan nyitnak majd új munkahelyeket is. És valószínűleg ezzel nekem is jobb lesz.”

Zombor számára nagyon fontos ez a projekt, hiszen a város infrastrukturálisan lemaradt, és a gyorsforgalmi út kiépítése részben ezt helyre tudja majd hozni. Elérhetőbbé válik majd az M6 autópálya, ezzel Magyarország, valamint Nyugat-Európa is.

Pribilla Attila, segédpolgármester, Zombor: „Mivel elzártak voltunk út- és vasúthálózat szempontjából, ezért jóval kevesebb külföldi befektető érdeklődött Zombor és egész Nyugat-Bácska iránt. És a kapcsolatainkat Baja és Bács-Kiskun megyével nem tudtuk gazdaságilag felfejleszteni, pedig a kulturális, sport és minden más téren, az Interreg-IPA pályázatokon nagyon jól szerepelünk együtt, és kimagaslóan jó a kapcsolat a két város között.”

Zombor Bajával való kulturális kapcsolata már több mint 50 éve tart. Ha ez a fejlesztés megvalósul, akkor a gazdasági kapcsolatok is felfejlődhetnek, nemcsak Bajával, hanem Bács-Kiskun megye más városaival is.

Béreg-Hercegszántó
határ
Pribilla Attila
Zombor

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.