Ugrás a tartalomra

Köztéri szobrot kapott Benyovszky Móric Budapesten

2021.12.17
16:45
2021.12.17
16:50
Forrás
Pannon RTV
A 18. századi magyar világutazó 280 éve született, 235 éve hunyt el, bronz portréjának avatása a Benyovszky-emlékév záróeseménye volt.

Gróf Benyovszky Móric az egyik leghíresebb magyar világutazó, főnemes, hajós és katona, aki négy világrészen tett utazásaival a földrajzi leírók sorába is bekerült. Benyovszky gróf élete, személyisége hatással volt a 19. századi közép-európai szabadságküzdelmekre - emelte ki a szoboravatón Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár.

„Ha Benyovszky Móric grófra gondolunk, akkor egy magyar hazafira gondolunk. Egy olyan magyar hazafira, akit magukénak vallanak a magyarok, a lengyelek és a szlovákok. Mindannyian, mély közép-európai népek büszkék lehetünk Benyovszky Móric alakjára. Büszkék lehetünk az emlékezetére, hiszen az ő példaképe, az ő személyisége főleg a 19. századi magyar és lengyel szabadsághősöknek volt jelképe. Ezáltal is kötötte össze a közép-európai népeket, bennünket magyarokat, lengyeleket és szlovákokat.”

Gróf Benyovszky Móric 1741-ben született Verbón, Szlovákiában. Idén ünnepelték születésének 280. és halálának 235. évfordulóját. Az Emlékévben számos programra került sor, zárásként pedig a szoboravató következett, ahol G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke is beszédet mondott.

„Köszönet illeti azoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Benyovszky Emlékév sikeresen befejeződött. Hozzájárultak, hogy Magyarországon, Közép-Kelet-Európában és az egész világban, hogy Benyovszky magyarként erősíti azt az elkötelezettséget, hitet, amit számunkra az ő tevékenysége jelentett.”

A szobor alkotója Kocsis András Sándor, talapzata pedig Holczer Antal műköves mester munkája volt.

Benyovszky Móric
szoboravatás
Budapest

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.