Ugrás a tartalomra

VM4K-évadzáró: Ifj. Kurina Verebes Gusztáv hegedőművész szólóestje

2021.12.23
21:21
2022.04.30
10:53
Forrás
Pannon RTV
Orosz melódiák, francia filmzenei betétek és klasszikusok is elhangzottak a Hálaadás című karácsonyi hangversenyen Szabadkán.

Ifj. Kurina Verebes Gusztáv hegedőművész szólóestjét évadzáró rendezvényként mutatta be a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ.

Tizenhét szerzeményt játszottak a szabadkai Városházán ifj. Kurina Verebes Gusztáv és az Újvidéki Művészeti Akadémia zenetagozatos mesterképzős hallgatói. Az esten Piazzola, Vivaldi és Dvorzák mellett Id. Kurina Verebes Gusztáv saját szerzeményei is elhangzottak. Három hónapot dolgoztak ezen a koncerten, amit először Szabadkán mutattak be.

Ifj. Kurina Verebes Gusztáv, hegedőművész: „Ezen a projekten már három hónapja dolgozunk, a terembérléstől, a szervezésen a kottaíráson a zenekar betanításáig. Kilencvenkilenc százalékban apukámnak köszönhetjük, az ő ötlete volt, hogy összehozzon egy huszonöt tagú zenekart és előadjuk más jellegű zenét, nem csak klasszikusokat.”

Id. Kurina Verebes Gusztáv számos dal átiratát is jegyzi, A fájó dajka dalát pedig fia hosszú betegségből való felépülése után, hálából írta. „Ilyen dolgokat, ahogy mondani szokták, a zenedében és az Akadémián nem tanítanak. ez szívből ered és merem állítani, hogy csak a romák tudják így csinálni, ilyen stílusban.”

Id. Kurina szerzeményei közül néhányat a 100 Tagú Cigányzenekar is játszik majd a közeljövőben.

Ifj. Kurina Verebes Gusztáv
id. Kurina Verebes Gusztáv
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.