Ugrás a tartalomra

Óbecse - Szoboravatás és szőtteskiállítás a Than Mór emléknapon (videó)

2017.06.17
08:24
Egész alakos szobrot avattak Than Mór tiszteletére Óbecsén pénteken
Egész alakos szobrot avattak Than Mór tiszteletére Óbecsén pénteken. A Than Mór emléknap keretében szőtteskiállítás is nyílt. A csodálatos kézimunkákat június végéig tekinthetik meg az érdeklődők. Profilkép nélkül, láncfűrésszel kezdték meg a munkát tavaly ősszel az Ars in Ligno Fafaragó Egyesület tagjai. Az óbecsei születésű neves festőművész, Than Mór egész alakos szobrát pénteken leplezték le a Than Emlékház udvarán. thanmor-S Berentai Jenő, elnök, Ars in Ligno Fafaragó Egyesület, Óbecse: „Mi meg vagyunk elégedve, egyedül az anyagunk nagyon nyers volt, egy kicsit megrepedezett, de ez a fának a sorsa.” A szoboravatóra a festőművész 189. születésnapján került sor.



Bonifárt László, elnök, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „Fontos számunkra, hogy megemlékezzünk Than Mórról, hiszen ő Óbecse egyik kiemelkedő személyisége, aki itt született, és akinek az életéből és tevékenységéből az óbecseiek erőt meríthetnek.” Az emléknapon egy szőtteskiállítás is nyílt, amelyen a Vajdasági Magyar Folklórközpont tanfolyamának a hallgatói állították ki munkáikat. than_szobor_szottes1 Raj Rozália, népi textília- és viseletkutató: „A Vajdasági Magyar Folklórközpont Lánchenger elnevezésű szőttespályázati kiállításainak anyagából válogattunk ehhez a kiállításhoz. Örömünkre szolgál ez a meghívás. Tudni kell a kiállításról, hogy kétévenkénti gyakorisággal kerül megrendezésre, és ez évben az ötödik került megrendezésre.” A szőtteskiállítás június 30-áig tekinthető meg az óbecsei Than Emlékházban.  
Óbecse
szoboravatás
Than Mór emléknap
szőtteskiállítás

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.