Ugrás a tartalomra

A péterváradi vár tövében várták az új évet

2022.01.01
11:16
2022.01.01
16:10
Forrás
Pannon RTV
A korábbi évektől eltérően Újvidéken nem a Szabadság-téren, hanem a péterváradi vár tövében várták be az új évet.

A szabadtéri rendezvénysorozat egyfajta bevezető is volt 2022-be, amikor Újvidék átveheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A szilveszteri programban több mint 400 művész vett részt.

A program jelképesen 20 óra 22 perckor kezdődött egy részlettel a Nikola Tesláról szóló előadásból, amit a Péterváradi-híd tövében felállított színpadon játszottak. Utána a tömeg a művészekkel közösen átvonult a hídon a vár aljába, égbe szökő fénycsóvákkal övezve, táncoló fénygömbökkel közöttük.

A belgrádi kapunál felállított főszínpadon került sor a nyitóceremóniára egy zenés-táncos, fényjátékkal kísért performansz keretében.

Este tíz órakor elkezdődött az újévi program zenei része is. Három színpadon várták előadók a bulizni vágyókat. Emellett a péterváradi vár alsóvárosában a szórakozóhelyek is várták a vendégeket.

Németh Albert, Szenttamás: „Nagyon szép az egész, én nem vártam volna, hogy itt ennyi ember lesz, úgyhogy eléggé meg vagyok lepődve. Most a Kanda Kodžára megyünk, azt várom. Utána kocsmákba megyünk.”

Két színpad az elektronikus zenék kedvelőinek, egy pedig a gitárhangzás rajongóinak kedvezett inkább. A zenét nem törte meg petárdák durrogása.

Pakai Ákos, Óbecse: „Nem figyeltem a programtervet, csak eljöttünk spontán a haverokkal. Azért pont ide, mert Újvidék a legközelebb eső város, amelyben valami történik egyáltalán.”

Egész éjjel hatalmas tömeg hömpölygött a fényárban úszó utcácskákon, fiatalok és idősebbek, szülők gyerekekkel mentek ki búcsúztatni az évet, egy szebb jövő reményében.

Turai Tamás, Újvidék: „Őszintén remélem, hogy jövőre meg lesznek tartva a fesztiválok, és a nemzetközi utazás is megnyílik. Szeretnék eljutni Csehországba.”

Đorđe Miljenović, a nipplepeople és a Noise Destruction mellett várhattuk be a visszaszámlálást, és a hatalmas, hosszan tartó fény- és hangrobbanás után az emberek betáncoltak 2022-be.

Pétervárad
Péterváradi vár
szilveszter

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.