Ugrás a tartalomra

Zajlik a felújítás a csantavéri Páduai Szent Antal templomban

2022.01.03
12:52
2022.01.03
16:24
Forrás
Pannon RTV
Színek, részletes minták, festmények, valamint hatalmas fénylő kupola. Ezek díszítették Csantavér büszkeségét, a Páduai Szent Antal templomot.

Október óta azonban nagy változáson ment keresztül az épület. Jelenleg hatalmas állványok állnak a templom közepén, mivel a kupola javítását végzik.

Szentmisét tartottak a csantavéri Páduai Szent Antal templomban. A szertartás hagyományos módon zajlott, egy dologtól eltekintve, hogy az épület hatalmas állványokkal van beborítva. Október óta folyamatosan zajlik a renoválás a templom kupolája körül.

Veréb Rozália: „A falu lakossága ennek nagyon örül. Mi hívők is örülünk, és a nem hívők is. Büszkék vagyunk a templomunkra, mert hatalmas nagy építmény és nagyon szép. Karban kell tartani, mert az idő múlásával minden tönkremegy.”

A csantavéri templom az évek során folyamatos fejlődésen ment keresztül. Tavaly a hangosítás korszerűsítése, valamint a falak apróbb javítása történt. Októberben pedig a kupola renoválása is megkezdődött.

Balassa Miklós: „A kupola újításra már nagyon szükség volt, de a festésre és az ablakcserére is, mivel a keretek már nagyon régiek. Tudjuk, hogy már 93 éves a templomunk és azok elromlottak, befolyt a víz. A vakolat és mész lepörgött a belső falazatról. Nagyon ráfért már és idáig nem tudtuk sajnos önerőből, de a magyar kormány támogatásából kaptunk egy összeget, és így próbáljuk felújítani az ablakokat, a kupolának festését és falazását.”

Utcai Róbert, csantavéri plébános elmondta, a templom 1929-es felépülése óta csak a '60-as évek során történt jelentősebb renoválás az épület belső területén. Azóta a falak, ablakok és a festmények állapota is romlott: „A magyar kormánynak köszönhetően megkezdhettük ezt a nagy munkálatot, a belső részek felújítását. Természetesen mindig a legmagasabb pontnál kell kezdeni, és aztán haladunk lefelé. Így a kupolát és annak falait tesszük rendbe és az ablakokat cseréljük ki, amik idáig műanyagból voltak. Most üvegre cseréljük.”

A plébános azt is elmondta, a munkálatok befejezése tavaszra várható és amennyiben a támogatásokkal és a hívek segítségével továbbra is sikerül folytatni a munkálatokat, az idei évben a templom szentélyét és főhajóját is szeretnék felújítani.

Csantavér
Csantavér
Páduai Szent Antal templom
Páduai Szent Antal

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.