Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az ortodox karácsonyi ünnepkör

2022.01.05
08:44
2022.01.05
08:50
Forrás
Szerbiai RTV
Az ortodox egyház és a hívők számára a mai nap is az ünnep része. Ilyenkor, a szenteste előtti napon készítik el a karácsonyi ételeket.

A szerb hagyományok szerint a karácsonyt három napig ünneplik, január 7-én, 8-án és 9-én, de ünnepnapként tartják számon a mai tucindant, és a holnapi szentestét is. Ma készítik el a karácsonyi sültet, a közhiedelem szerint ettől függ a ház szerencséje és jóléte. A városokban a húst megvásárolják, míg a falvakban sokkal korábban kiválasztják az ünnepi sülthöz a malacot vagy a bárányt, és külön etetik. Van, ahol pulykát, libát vagy csirkét is készítenek. A hiedelem szerint semmit sem szabad ma kiadni a házból, mert akkor egész évben csak távozni fognak a dolgok abból a háztartásból. Ma van csodatévő Szent Naum napja is, aki Cirill és Metód tanítványa volt, gyógyító erejéről volt híres, és kolostort építtetett az Ohridi-tó partján. 

ortodox
ortodox karácsony
ortodox keresztény

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.
11:27, Frissítve: 16:09

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.