Ugrás a tartalomra

A csúrogi razzia áldozataira emlékeztek

2022.01.06
15:20
2022.04.30
10:38
Forrás
Pannon RTV
A sajkásvidéki Csúrogon kezdődött a délvidéki razzia, az 1942-es januári hideg napok.

A 80 évvel ezelőtti csúrogi razzia áldozataira emlékeztek ma a Topalov-raktárban. Az egykori vesztőhelyen kialakított múzeumban megtartott közös ima után a megjelentek a Tisza-parti emlékműnél is fejet hajtottak az ártatlan áldozatok emléke előtt.

Nyolcvan évvel ezelőtt a sajkásvidéki Csúrogon kezdődött az 1942-es januári hideg napok, azaz a délvidéki razzia. A csúrogi Lazar Kaćanskinak több családtagja is odaveszett akkoriban, a legfiatalabb mindössze 14 éves volt. „Azért kell ide és a múzeumba is eljönniük az embereknek, hogy a gyerekek megtanulják, mi történt 1942 januárjában, és mi történt 1944 októberében, és hogy véget érjen a nemzeti gyűlölet. Néhány gonosztevő miatt, akik végrehajtották a razziát, nem gyűlölhetünk és nem hibáztathatunk egy egész nemzetet.”

Az 1942 januárjában életüket vesztett szerb, zsidó és roma áldozatokra kivégzésük egyik helyszínén, a csúrogi Topalov-raktárban közös imával emlékeztek a megjelentek. Uroš Radanović, polgármester, Zsablya: „Ahogy azt most is látni lehetett a papság imádságában, nem beszélünk a bűnelkövetőkről, mi csak az áldozatokra emlékezünk. Úgy véljük, hogy a megbocsátás ereje elhozza a szebb jövőt, mert ezen a vidéken közösségben kell élnünk, együtt kell építenünk és fejlesztenünk az életünket, a kapcsolatainkat, és jó szomszédok és barátok kell, hogy legyünk.”

A Topalov-raktár a magyar kormány támogatásának köszönhetően már múzeum. A megemlékezéseken minden évben részt vesznek a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői is. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint ez a megemlékezés és a kegyeletadás a szerbek és magyarok közös ügye. „Ezért fontos, hogy itt legyünk, hogy emlékezzünk, hogy szerbek, magyarok, romák, zsidók most, a 21. század második évtizedében a megbékélés jegyében, a közös megemlékezéssel arra is emlékeztessünk, hogy a legkegyetlenebb, legdurvább időszakok után is az ember csak azt választhatja, hogy megbékélésben, közösen építsen közös jövőt.”

A megemlékezés a másik csúrogi vesztőhely közelében ért véget a Tisza-parti emlékmű megkoszorúzásával.

Csúrog
razzia
megemlékezés
Hajnal Jenő
MNT

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.