Ugrás a tartalomra

Kiállítások, koncertek, színes programok egy éven át

2022.01.07
15:38
2022.01.07
21:51
Forrás
Pannon RTV
Kevesebb mint egy hét múlva Újvidék hivatalosan is Európa kulturális fővárosa lesz. Az egész év folyamán tartó gazdag programsorozatot január 13-án nyitják meg ünnepélyes keretek között. A város több pontján is nagyban zajlanak az előkészületek.

Újvidéken az év folyamán nyolc programívben 1500 kulturális eseményen 4000 belföldi és külföldi művész szerepel. A programsorozat jelmondata az "Új hidakért", ami az együttműködés hídjainak kiépítését jelképezi – mondta Lazar Jovanov.  Az Újvidék 2022 - Európa kulturális fővárosa alapítvány művészeti csapatának kurátora hozzátette: „Mindenekelőtt új művelődéspolitikai hidak létrehozását jelenti a régióval, Európával, de új hidak létesítését a lakosainkkal is. Ami még fontos a művelődéspolitikai kontextus mellett, amit az "Új hidakért" koncepció jelent, az a jelképes jelentőség, mivel Újvidék 1999-ben tényleg egyetlenegy híd nélkül maradt, mi pedig húsz évvel később Európa kulturális fővárosa lettünk.”

A program az újonnan létesített kulturális állomásokon és az évtizedek óta működő művelődési intézményeken keresztül is nagy hangsúlyt fektet a város gazdag kulturális örökségére és multikulturális karakterére.

Nemanja Milenković, az Újvidék 2022 - Európa kulturális fővárosa alapítvány igazgatója: „Mindazzal, amit már építettünk, hozzáadva az ünnepélyes megnyitót, az Idő és világegyetem című kiállítást, az ünnepségeket, összekötjük mindazt, amit eddig tettünk. Az ünneplést, a két naptárt, a két időszámítást, a két írásmódot, a két vizuális előadásmódot, a kortársat a hagyományossal, a tudományt a művészettel összekötjük. Mindezzel együtt gazdagítjuk, amit már bemutattunk, már öt éve.”

Már a hivatalos nyitóünnepség előtti napon is tíz koncert lesz városszerte a késő délutáni órákban, 13-án pedig déltől a késő esti órákig várja több helyszínen gazdag program a látogatókat.

Újvidék 2022 - Európa kulturális fővárosa
Lazar Jovanov
Nemanja Milenković

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.