Ugrás a tartalomra

Megújul a bácsfeketehegyi református templom

2022.01.07
17:35
2022.01.07
17:54
Forrás
Pannon RTV
Teljes belső felújítás kezdődött Vajdaság legrégebbi református templomában, Bácsfeketehegyen. A beruházást Magyarország kormánya támogatja, a munkálatok várhatóan két, két és fél hónapig tartanak.

A bácsfeketehegyi református templom belső felújítása már időszerű volt. A munkálatok néhány napja elkezdődtek. A magyar teplomfelújítási program fő célja a történelmi értékek megmentése mellett a hitélet és a magyarság megmaradásának elősegítése.

A bácsfeketehegyi magyar lakosság zömében református, akár 120-an is összegyűlnek egy-egy istentiszteleten. Nagy igény mutatkozik tehát a templom karbantartására. Az épület 1802-ben készült, külső renoválása már 2018-ban megtörtént, idén a teljes templom belsőt kezdték el felújítani.

Orosz Attila, bácskai református esperes: „Ez körülbelül két-két és fél hónapig fog tartani, ezek a munkálatok eltartanak, hiszen teljes felújításról van szó, amely több évtizede nem volt itt a templomban. Időszakos munkálatokat végeztek el az elődök, de ilyen komoly horderejű nem volt. 2020 végén a toronyóra szerkezetét is kicseréltük a magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően.”

A felújítást helyi szakemberek végzik.

Kerekes János, a bácsfeketehegyi Református Egyház gondnoka: „A presbitérium határozata alapján helybéli református vállalkozók dolgoznak a teljes felújításon is, tehát mind feketicsi munkások és vállalkozók.”

Az istentiszteletek a felújítások alatt is meg lesznek tartva. A szomszédos imateremben gyűlnek össze a hívek, ami már megszokott számukra ebben az időszakban. Az előzetes tervek szerint a az év második felére már teljes fényében fog ragyogni a 220 éves templom.

Bácsfeketehegy
Orosz Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.