Ugrás a tartalomra

A szennyezéssel nő a műanyagot bontani képes mikrobák száma

2022.01.08
20:08
Forrás
elobolygonk.hu
Egy friss kutatás szerint az elmúlt évtizedek fokozódó szennyezésének hatására az óceánokban és a talajban élő baktériumok sokasága vált képessé a műanyagok bontására.

A tudósok által feltárt több tízezer enzim az újrahasznosítást is forradalmasíthatja. 200 millió gén átvizsgálása után mintegy 30 ezer különböző, 10-féle műanyag lebontására képes enzimet azonosítottak. Minden negyedik megvizsgált szervezet képes volt lebontani valamilyen műanyagot, ugyanakkor a felfedezett enzimek 60 százaléka az eddig ismert típusok egyikébe sem volt besorolható, vagyis eddig ismeretlen módon valósíthatják meg a plasztikmolekulák bontását.

A tanulmány tanúsága szerint az egyes mintákban talált enzimek száma és típusa együtt nőtt az adott terület szennyezettségével, ami érzékletesen mutatja meg, milyen alapvető és globális hatást gyakorol a műanyag a mikrobákra.

műanyag
mikroba
szennyezés
természetvédelem

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.