Ugrás a tartalomra

Két dinárral emelkedett a tej felvásárlási ára

2022.01.11
13:43
2022.01.11
18:33
Forrás
Pannon RTV
Noha erről hivatalos döntés még nem született, a gazdák már az új, magasabb áron adták el a tejet Magyarkanizsa községben. Ez reményt ad a tejtermelőknek a következő időszakra, hiszen a tej esetében évek óta nem történt semmilyen áremelkedés.

A tejprémium tavaly szeptemberében ugyan emelkedett három dinárral, viszont több termelőnek ez sem került kifizetésre - vallják a gazdák. A tej felvásárlási ára a 10 dináros prémiummal együtt jelenleg 40 dinár körül alakul minőségtől függően.

Jól jött a tej felvásárlási árának növekedése, de ennek ellenére továbbra is csak előállítási ár alatt tudják értékesíteni terméküket a gazdák. A tej árára sok minden kihatással van. Többek között a takarmány ára is, de az sem mindegy, hogy hol és kinek tudja eladni a tejet a gazda, valamint a tej minősége is sokat tud javítani és rontani a felvásárlási áron - mondta Balázs Tibor tejtermelő: „Előre sokkal nem haladtunk azzal a két dinárral, de azért annyit segít rajtunk, hogy talán egy pici reményt kaptunk. Csak hát ez a remény nagyon későn jött, mert nagyon sokan abba hagyják a tehenészetet, ami jogos is. Számolnak az emberek, nem úgy van, mint valamikori gazdák, hogy nem számoltak.”

Tavaly szeptemberben emelkedett a tejprémium is. Viszont az elmúlt évben ennek kifizetésével is gondok voltak. Azon termelők többsége ugyanis nem volt jogosult a prémiumra, akik felvásárlónak adta át a tejet, nem pedig magának a feldolgozó üzemnek. Ezek közé tartozik az oromi Madár József is. A gazda közel 40 éve foglalkozik tejtermeléssel, de ilyen nehéz helyzetben elmondása szerint még ez az ágazat nem volt: „Egyszerűen nem kaptunk prémiumot, visszautasították a kérvényünket. Akkor fellebbeztünk, új kérelmet adtunk be, és most utoljára megkaptuk a múlt évnek a harmadik negyedét, szeptembertől kezdve azzal a tíz dináros áron számolták el, viszont a tavaly előtti utolsó negyed és a tavalyi első kettő negyed még függőben van.”

A termelőknek az alacsony árak és támogatások csúszásának kifizetése mellett a megnövekedett gabona árakkal és a tavalyi év gyenge terméshozamával is meg kell küzdeni. Ebből kifolyólag pedig sok gazdaságban a szarvasmarha tenyésztést és tejtermelést a húsmarha tenyésztés válthatja fel.

tej
tejprémium
felvásárlási ár
felvásárlás
felvásáárlási ár

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.