Ugrás a tartalomra

Jelentősen csökkent Horvátország népessége

2022.01.15
09:25
Forrás
Szerbiai RTV
Egy Zágráb méretű város népessége tűnt el húsz év alatt Horvátországban, 1948 óta a legkevesebb a lakos az államban.

A helyi statisztikai hivatal közzétette az elvégzett népszámlálás első adatait, amelyekből kitűnik, hogy az elmúlt tíz évben több, mint 396 ezerrel csökkent a népességszám, illetve csak három városban, Zágrábban, Splitben és Rijekán él százezernél több lakos. Horvátországban 1991 óta mintegy 900 ezerrel csökkent a lakosok száma, az elmúlt tíz évben pedig - a 2011-es népszámlálás óta - további mintegy 400 ezerrel élnek kevesebben a tengerparti államban. A horvát sajtó arról ír, a népességcsökkenés hátterében elsősorban az elvándorlás áll, illetve megemlítik, a valós számok jóval magasabbak lehetnek, ugyanis több összeírt személy évek óta külföldön él, illetve a horvátországi családtagok helyettük is bejegyeztették őket. A tavaly novemberben befejeződött népszámlálás során elektronikusan kellett kitölteni a lakosokra vonatkozó kérdőíveket.

Horvátország
népességcsökkenés

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.