Ugrás a tartalomra

Új kormánya van Észak-Macedóniának

2022.01.17
09:56
2022.01.17
10:03
Forrás
MTI
Megszavazta az új, balközép kormányt az észak-macedón parlament vasárnap késő este. Az új miniszterelnök Dimitar Kovacsevszki, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke lett.

A 120 tagú törvényhozás 62 képviselője támogatta az új kormányt, 46-an pedig ellene szavaztak. Az SDSM mellett a kormánykoalíció része maradt a Demokratikus Unió az Integrációért nevű albán kisebbségi párt, és csatlakozott hozzájuk az Alternatíva nevű albán kisebbségi párt is. Észak-Macedónia előző kormányából 11 miniszter maradt a helyén, és kilenc új tárcavezetőt neveztek ki. Azért volt szükség új kormány megválasztására, illetve új miniszterelnök kinevezésére, mert Zoran Zaev volt kormányfő decemberben lemondott, miután pártja vereséget szenvedett a tavaly októberi helyhatósági választásokon.

Dimitar Kovacsevszki beszédében kiemelte, kormányának két és fél éve maradt arra, hogy megerősítse az országot. Ez idő alatt a gazdaság fejlesztésére, a fizetések és a nyugdíjak emelésére, a foglalkoztatottság növelésére, valamint az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére kívánja a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Emellett az új kormány az ígéretek szerint nagyobb figyelmet szentel a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítására, a bürokrácia csökkentésére, valamint az egészségügyi és az oktatási rendszer fejlesztésére.

Észak-Macedónia
kormány
Dimitar Kovacsevszki

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.