Ugrás a tartalomra

Virológus: Sokkal kevesebben halnak bele az omikronba

2022.01.17
12:43
2022.01.17
12:50
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus omikron variánsa esetében a fertőzöttek 16-tól 30 százaléka semmilyen tünetet nem produkál - mondta dr. Milanko Šekler virológus, mikrobiológus a Szerbiai RTV műsorában.

Ez azért veszélyes, mert ez a vírusvariáns sokkal gyorsabban terjed, mint a többi. Ott tartunk, hogy szinte már minden második tesztelt személy pozitív. Ráadásul sokan éppen a tünetmentességük, illetve az enyhe tüneteik miatt nem is teszteltetik magukat. A szakember szerint a fertőzöttek napi száma sokkal több lehet, mint a hivatalos napi adat: 20 vagy akár 30 ezer is.

Dr. Milanko Šekler virológus: „Nincs még kimutatva pontosan, melyik variáns milyen százalékban van jelen. Az viszont biztos, hogy most az omikron vette át a főszerepet, de mindig van még a deltából is. Egyesek még mindig arra panaszkodnak, hogy elveszítették az ízlelésüket és a szaglásukat, ami a deltának volt jellemző tünete, az omikronnál viszont csak ritkán tapasztalható. Hogy súlyos-e az omikron? A legjobb, ha megnézzük azokat az országokat, ahol először jelentkezett, például Dél-Afrikát - az adataik szerint a kórházban kezelt betegek 4 százaléka halt bele ebbe a variánsba, a deltánál ez 21 százalék.”

koronavírus
Milanko Šekler
omikron
halálozási arány

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.