Ugrás a tartalomra

Hiába szállítják el a migránsokat, néhány nap után visszatérnek a határ menti településekre

2022.01.18
15:11
2022.01.18
16:35
Forrás
Pannon RTV
Egyre több a migráns a szerb-magyar határ menti településeken - mondják az ott élők. Horgoson például jelentősen megnőtt a kereslet a hosszabb alumíniumlétrák iránt is.

Kedd reggel a szabadkai vasúti teherpályaudvar elhagyott épületeiben bujkáló migránsokat gyűjtötte be a szerbiai csendőrség. Két busszal szállították el onnan az illegális bevándorlókat a szerbiai befogadóközpontok valamelyikébe.

Horgoson nem hivatalos információk szerint legutóbb december 24-én, karácsony böjtnének napján gyűjtötték be és vitték el a migránsokat. Azóta azonban legnagyobb részük visszatért - mondják a helyiek. Legtöbben továbbra is az egykori jugoszláv határőrség romos épületeiben és a néhány hónapja használaton kívül álló, a szerbiai határrendőrség martonosi részlegének horgosi épületében bujkálnak. Ők zömmel arab országokból érkeztek, szírek, irániak, palesztinok, illetve fekete-afrikaiak.

Az afgán és pakisztáni migránsok az egykori Bácska-birtokon tanyáznak. A hideg időben csak ritkán mozdulnak ki, újabban taxisok hordják nekik a megrendelt élelmiszert és mindazt, amire szükségük van - állítják a horgosiak, és amiről ottjártunkkor stábunk is meggyőződött.

Az egyik horgosi üzlet bejárata előtt létrák sorakoznak. Mindenféle nagyságban, illetve méretben. Ezek a legkelendőbbek a helyiek állítása szerint, a legmagasabbakat vásárolják a migránsok, és az úgynevezett hegesztőkesztyűket, hiszen amikor megindulnak a magyar határkerítést megmászni, illetve amikor megpróbálnak illegálisan átjutni a határon, akkor ezek a hegesztőkesztyűk megvédik őket attól, hogy összevagdossák a kezüket.

A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság Horgoson szolgálatot teljesítő biztonsági emberei kamerán kívül elmondták, hogy jelenleg a település határában nagyjából ötszáz illegális bevándorló tartózkodik.

Hiába kelendők a létrák, akik át is jutnak a határkerítésen, azokat a magyar oldalon elkapják és visszatoloncolják Szerbiába. A horgosi buszmegállón is a Szabadka felé tartó járatra várt három migráns, akik így jártak.

„- Szíriai vagyok, és Németországba mennék.
- Miért?
- Azért mert a családom már ott van. Utánuk megyek.
- Mi a terved Németországban?
- A feleségem és a fiam vár rám. El akarom érni a családomat.
- Próbáltál már átjutni a magyar határon?
- Igen, de elkaptak. Harmadszor jártam így.”

A horgosi lakosok nem érzik magukat biztonságban. Bár a migránsok mostanában csak ritkán mennek be a település központjába, az emberek féltik a családjukat.

Horvát Irén: „Elsősorban a lányaimat és a tinédzser unokáimat féltem. Este nem mernek egyedül kimenni, kísérgetni kell őket, meg az iskolába is muszáj eléjük menni. Sőt, mi idősebbek, mi sem merünk este sétálni.”

A police.hu adatai szerint idén az év eleje óta már több mint négyezer esetben próbáltak meg az illegális migránsok Szerbiából Magyarország területére jutni.

migráns
Horgos
Szabadka
illegális határátlépés

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.