Ugrás a tartalomra

Elfogadták a szabadkai közvállalatok ügyviteli programját

2022.01.20
16:06
2022.01.20
19:02
Forrás
Pannon RTV
Ülésezett Szabadka Város Képviselő-testülete. Elfogadták 12 közvállalat és két kft. ügyviteli programját. Az 57 jelenlévő képviselőből 49 szavazott igennel, a több napirendi pontból összevont egyetlen napirendi pontra.

A 14 cégből 13 nyereséggel zárta a múlt évet, a kivétel a Subotica-trans. A szolgáltatások díjai nem emelkednek.

Veljko Vojnić, a Szerb Haladó Párt önkormányzati frakcióvezetője szerint a 12 szabadkai közvállalat és két kft. költségei 6,4 milliárd dinárt tesznek ki. Ezt a hozzájuk befolyó összegekből és a szabadkai költségvetésből fedezik. „Amit eddig a közvállalataink nyerseségükből választottak ki a városnak, az ettől az évtől csökkent 70 százalékról 50 százalékra. Továbbá teljes mértékben megvalósítottuk a nemek egyenjogúságáról szóló törvényt. A közszférában dolgozók fizetését, mindenekelőtt a minimálbérek esetében, megnöveltük mintegy 9,4 százalékkal, amíg a többi alkalmazottét 7 százalékkal növeltük meg.”

Kútfúrásra és azok felszerelésére mintegy 30 millió dinárt fordítanak majd. A Vízművek és Csatornázási KKV saját forrásból dolgozza ki a projekteket a vízvezeték- és csatornahálózat bővítésének folytatására a Vasutas település területén, míg a Zorka helyi közösségben a vízvezeték-hálózat bővítését tervezi. A Köztisztasági és Parkosítási KKV működési tervével összhangban 15 millió dinár szerepel a sándori szeméttelep rekultivációjának megkezdésére.

Szabadka Polgári Mozgalma nem támogatta a közvállatok programját. Szerintük a cégek tervei nem a fejlesztésről szólnak. Az ellenzéki frakció úgy gondolja, a választások után a szolgáltatások ára is emelkedni fog. Miroslav Milojević, önkormányzati frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Láthatjuk, hogy az infláció 7,5 százalék, tehát reális az elvárás, hogy az infláció mozgásával növekednek majd a kommunális közvállalatok szolgáltatásainak árai is. Mert ha ez nem történik meg, akkor egy hézag keletkezik majd. Fontos, hogy a polgárok járandóságai az inflációhoz legyenek igazítva.”

A Szabadkai Gázművek KKV 13,19 km vezetékkel tervezi a gázhálózatot bővíteni Ludason, Makkhetesen, Újfaluban, Palicson. Idén 350 helyett 500 bekötés valósul meg. A lakosoknak lehetőségük lesz 12 havi részletben kifizetni a csatlakozási díjat. Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai önkormányzati frakcióvezetője szerint ezután a vállalatok a bevételük 50 százalékát fordíthatják fejlesztésekre, így a kapacitásaik bővítésével párhuzamosan nem lesz szükség a szolgáltatások drágítására. A múlt évet 13 vállalat zárta nyereséggel, csak a Subotica-trans volt veszteséges, de a Szabadkai Piacok KKV is gondokkal küzd.

Nágel János, szabadkai önkormányzati frakcióvezető, VMSZ: „Ez a két vállalat különböző helyzetben vannak. Ez a két vállalat a koronavírusnak a következményeivel volt terhelve az elmúlt időszakban, valószínűleg a 2022-es évben is. Ez a Szabadkai Piacoknál kisebb mértékben jelentkezik, ők nyereséggel tervezik a megvalósítani a 2022-es évet viszont a Subotica-trans-nál nagyobbak a problémák. Ezek a problémák 2020-ban jelentkeztek, amikor korlátozva volt a szerb állam részéről az utasforgalom.”

Nágel János szerint időben reagált Szabadka Városa a Subotica-trans esetében. Ennek köszönhetően az utasszállító közvállalat új autóbuszokat vásárolhatott.

Szabadka
VKT
Veljko Vojnić
Miroslav Milojević
Nágel János

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.