Ugrás a tartalomra

Az Egyesült Államok volt az orosz fagylalt legnagyobb külföldi piaca tavaly

2022.01.21
22:50
Forrás
MTI
A speciális orosz termékből többet és drágábban értékesítettek külföldön tavaly, mint 2020-ban - áll az orosz mezőgazdasági minisztérium alá tartozó Agroexport kutatóközpont nem végleges jelentésében.

A jelentés szerint Oroszországból tavaly 32,8 ezer tonna fagylaltot exportáltak, 26,5 százalékkal többet a 2020. évinél, miközben a kivitelből származó bevétel 49,8 százalékkal, 84,5 millió dollárra nőtt.

Az orosz csemege legnagyobb felvevő külpiacára, az Egyesült Államokba 10,6 ezer tonna fagylaltot szállítottak Oroszországból, ami 2,8-szorosa az egy évvel korábbinak, az orosz importfagyi értéke pedig 3,1-szeresére, 28,7 millió dollárra ugrott.

Az orosz fagylalt második legnagyobb külföldi piaca Kazahsztán volt, miután 2020-ban még az első helyet foglalta el. Az oda exportált orosz fagylalt mennyisége éves szinten 12,2 százalékkal, 9,6 ezer tonnára csökkent tavaly, miközben értéke 10,6 százalékkal, 21,5 millió dollárra nőtt.

A lista 3. helyén tavaly Mongólia állt. Az országba irányuló orosz fagylaltexport 2,2 ezer tonnát tett ki 5,7 millió dollárért, ami 7,1 százalékkal, illetve 18,9 százalékkal több, mint 2020-ban.

Oroszország tavaly a világ több mint 20 országába exportált fagylaltot.

Amerikai Egyesült Államok
Oroszország
fagylalt

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.