Ugrás a tartalomra

Mi történik télen a méhekkel?

2022.01.24
14:34
2022.01.24
17:10
Forrás
Pannon RTV
A téli időszakban külön figyelmet kell szentelnünk a méheknek. Egyes vajdasági kaptárakban már megkezdődött a fiasítás, ezért is elegendő táplálékot kell biztosítanunk a rovaroknak.

A téli napokban kihagyhatatlan a mézes tea, és ha már a méznél tartunk, akkor eszünkbe jutnak a méhek. Mit is csinálnak a szorgos méhecskék ebben az időszakban, hogyan változnak meg az életkörülményeik? A méhek megfelelő gondozása és táplálása elengedhetetlen a méhcsaládok egészségének biztosításához.

Csend és nyugalom uralkodik jelenleg a méhesekben. Ennek ellenére Ábrahám József gyakran körbejárja 150 méhcsaládját. Nyugodt körülményeket és elég élelmet kell biztosítani a méheknek ebben az időszakban, hiszen elindult a fiasítás - mondta az adai méhész. „Érezhetően hosszabbodnak a nappalok januárban, és megindult az anyának a petézése, van már szerintem mindenhol 99 százalékban a kaptárokban fiasítás. Ilyenkor már nekik tartani kell a fészekben a 34 fokot. Ilyenkor már nagyban folyik bent a munka, vagyis ők már dolgoznak bent a kaptárban, mézet égetnek és hőt termelnek. Nevelik fel az új méheket.”

A 100 méhcsaláddal rendelkező Lakatos Zsolt elmesélte, hogy a jó idő miatt pár hete tisztuló kirepülésen is voltak a méhek. A moholi méhész kaptáraiban cukorlepény is található, ami a rovarok elegendő táplálékbevitelét biztosítja. „Elég élelem kell, hogy legyen a fészekben, hogy ne kelljen nekik élelem után menni, mert a fészket nem hagyják ott. Tehát, ha a fészekben elfogy az élelem, a méz, akkor ők tönkremennek, ha nem képesek átmenni a másik keretre, ahol a méz van, akkor ők a fiasítást nem hagyják ott, és tönkre megy a család.”

A méhcsaládok elpusztulását egyébként atkatámadás is okozhatja, amit hangyasavval vagy oxálsavval lehet megakadályozni.

méhész
méh
Mohol

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.