Ugrás a tartalomra

Szent Pál megtérésének ünnepe és iskolanap a Paulinumban

2022.01.25
14:01
2022.01.25
20:40
Forrás
Pannon RTV
Január 25-e Szent Pál apostol megtérésének napja, aki a keresztény egyház egyik legnagyobb tanítója és írója volt.

Sok oktatási és nevelési intézmény viseli az ő nevét, köztük a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium is, amely ma ünnepelte iskolanapját is.

Az iskolanap alkalmából ünnepi szentmisét mutattak be, ezután pedig a diákok rövid kultúrműsorral készültek.

Kiss Szebasztián, diák, Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium, Szabadka: „Gyakoroltuk az énekeket. Vannak fellépések, zenei, verses. Az egész iskolát rendbe tettük. Nagy előkészületek voltak, mert az iskolanap különleges esemény.”

A gimnázium védőszentje Szent Pál apostol, aki nagy szerepet játszott a kereszténység elterjesztésében, toleranciára tanította a híveket. Az iskola is ilyen keresztény szellemiségben törekszik nevelni diákjait már 60 éve - mondta Miocs József, igazgató: „Most sokkal kisebbek az osztályok, ennek is van előnye, hátránya. Az előnye, hogy a gyerekekkel sokkal többet lehet foglalkozni, és a legfontosabb, hogy jó alapot adjanak, mert gimnázium után tovább kell menni főiskolára vagy egyetemre.”

A diákok klasszikus gimnáziumi oktatásban részesülnek, elsősorban a filozófiai és teológiai tanulmányokra fektetik a hangsúlyt. A tanítás párhuzamosan folyik magyar és horvát nyelven.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „Szerbiában a Paulinum az első olyan egyházi alapítású gimnázium, amely állami akkreditációval rendelkezik. Tehát a paulinisták, akik elvégzik ezt a gimnáziumot, nemcsak olyan diplomát kapnak, amely az egyházi körökben elfogadott, hanem ugyanolyan érvényességű, mint bármely másik diploma, amelyet szerbiai gimnáziumokban kaphatnak a tanulók.”

Az ünnepi szentmisén részt vett dr. Pásztor Bálint is. A szabadkai VKT elnöke elmondta, a Paulinum egy össz-vajdasági jelentőségű intézmény a magyarok és a horvátok számára is: „Oktatási és közösségépítő szempontból is nagyon jelentős intézményről van szó és Szabadka Városa is igyekszik a saját eszközeivel ezt az intézményt támogatni.”

Az iskolanapi szentmisén a szentbeszédet a gimnázium egykori diákja és professzora, dr. Rókay Zoltán tartotta.

A Közügyekben Miocs József igazgatóval készült egy hosszabb beszélgetés.

Szent Pál
Szent Pál apostol
Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium
Miocs József
Dr. Pásztor Bálint
Szakállas Zsolt

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.