Ugrás a tartalomra

A készpénzhitelek iránt megnőtt az érdeklődés

2022.01.25
14:16
2022.01.25
16:13
Forrás
Pannon RTV
Robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés a készpénzhitelek iránt Szerbiában - állítják az illetékesek.

Ez azt mutatja, hogy az embereknek több pénzre van szükségük az élethez és problémáik megoldásához - mondják az elemzők. Ugyanakkor most konszolidáció van a bankszektorban, a bankok versenyeznek az ügyfelekért, így minden eddiginél kedvezőbbek lehetnek a hitelfeltételek.

Hivatalos adatok szerint a Szerbiában folyósított kölcsönök 61 százalékát a készpénzhitelek teszik ki. Ennek oka az, hogy viszonylag kedvező feltételekkel, és kedvező kamatokkal igényelhetők. Azok, akik készpénzhitelt vesznek fel, azt mondják, általában közszükségleti cikkek vásárlására, lakás- vagy házfelújításra, esetleg valamilyen családi esemény megszervezésére, vagy üdülésre fordítják a felvett kölcsönt.

Vavricskó Gyöngyi már élt kedvezményes készpénzhitel felvételének lehetőségével: „Lakásfelújításra fordítottam, nemrég vettem fel, pár hónappal ezelőtt. Nekem az segítség, mert egyszerre ki bírom használni, hogy megveszem azt, ami kell, és apránként fizetem vissza.”

Bálint Zoltán húsz éve ugyanannak a banknak az ügyfele. Ellenben, ő nem kíván készpénzhitelt felvenni: „Onnan föl is hívtak és ajánlották is ezt a lehetőséget, de az a helyzet, hogy nem szerettem volna élni vele, mivel nagyon nem szeretek adós lenni. Pillanatnyilag is van még egy folyamatban lévő hitelem, örülök, ha azt le tudom rázni, és nem szeretnék a továbbiakban ilyesmiben részt venni, hacsak nem lesz nagyon muszáj.”

Zombori Imre közgazdász elmondta, most rekord alacsony a referenciakamat. A bankok tele vannak pénzzel, így csökkentették a kamatlábakat, hogy nagyobb forgalommal, pénzt tudjanak keresni: „A központi bankok a világban, így a Szerb Nemzeti Bank referens kamatlába is alacsony szinten áll. Ez a referens kamatláb valójában egy alapkamatláb, ami meghatározza a többi kamatot a gazdaságban. Annyit mondnék, hogy a tavalyi évben a Szerb Nemzeti Bank referens kamatlába 1,75 százalék volt, most 1 százalék, és januárban, decemberben szintén hoztak döntéseket, hogy 1 százalék maradjon. Amikor olcsóbb a referens kamatláb, az annak a jele, hogy a központi bank élénkíteni akarja a gazdaságot, tehát felgyorsítja a pénz mozgását.”

Radojka Nikolić, a Szerbiai RTV műsorában úgy fogalmazott, robbanásszerűen megugrott az érdeklődés a készpénzhitelek iránt. Az Ekometar és a Biznis magazinok fő- és felelős szerkesztője szerint azért csábító ez a hitelforma, mert nincsenek korlátai, mindenki arra használhatja a pénzt, amire szeretné.

Radojka Nikolić, az Ekometar és Biznis magazinok fő- és felelős szerkesztője: „Az emberek készpénzhitelt vesznek fel, amit én azzal magyarázok, hogy a jólétük megőrzéséhez hiányzik pénz. Tehát az életszükségleteik kielégítéséhez kell nekik a pénz. Mert kevesen vesznek fel készpénzhitelt szeszélyből, persze lehetnek ilyenek is. Nagyobb részüknek azonban azért van szükségük erre, hogy valamilyen problémájukat megoldják.”

A szakember arra figyelmeztetett, hogy készpénzhitel felvételekor ne csak a kamatlábra figyeljünk oda, hanem a kölcsön folyósításának egyéb költségeire is.

készpénz
készpénzhitel
bank
Zombori Imre
Szabadka

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.