Ugrás a tartalomra

A kihalás fenyegeti a tapírokat Dél-Amerikában

2022.01.25
14:54
2023.11.02
08:56
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egykor benépesítették Dél-Amerika atlanti-óceáni partvidékének erdeit a közönséges tapírok.

Brazíliában, Paraguayban és Argentínában lévő eredeti élőhelyeiknek csupán 1,78 százalékán élnek még ezek az állatok. Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a tapírok száma 48 vizsgált területen 15 992-ről 2665-re csökkent. Ráadásul az élőhelyeik olyannyira izoláltak, hogy az állatok nem találnak párt a szaporodáshoz. A demográfiai és genetikai szempontokat figyelembe véve 14-ből csak 3 populáció lehet képes a túlélésre a következő száz évben.

A 250 kilogrammosra is megnövő növényevő emlősök számának csökkenését korábban elsősorban a vadászat és a fakitermelés okozta, most a legnagyobb veszélyt a szaporodásuk visszaesése jelenti. A tapírok szaporodása nagyon lassú folyamat: a nőstények 13 hónapnyi vemhesség után csak egyetlen utódot hoznak a világra, és két szülés között gyakran akár három évet is kihagynak.

tapír
Dél-Amerika
kihalás
környezetvédelem

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.