Ugrás a tartalomra

A holokausztról emlékeztek meg Zentán

2022.01.28
10:59
2022.01.28
16:35
Forrás
Pannon RTV
Az ENSZ közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává. Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulójáról csütörtökön filmvetítéssel emlékeztek meg Zentán.

A 2008-ban bemutatott angol filmdráma, az Isten a vádlottak padján című filmet láthatták a zentai Múzeumban összegyűlt emlékezők. Kecskés Erzsébet többnyire a nagynénjétől hallott a múltbéli borzalmas történtekről: „Megismertem itt Zentán egy nénit, aki megjárta, annak a történetét olvastam, Rézi néniét.”

A holokauszt áldozatai védtelen emberek voltak. Bármelyikünk családjában megjelenhetett a szörnyűség utóhatása - mondta Birkás Márta, akit mélyen megérintett az alkotás, a fogolytáborba hurcoltak története: „Miért kellett ennyi embernek meghalnia, ennyi áldozatnak lenni? A hit ereje nem az emberek számán múlik, hanem azokon, akik megmaradtak, és viszik tovább. Ők soha nem halnak meg, mindig köztünk maradnak.”

Zentáról mintegy 1200-an estek áldozatául a holokausztnak, mondta Pejin Attila, a megemlékezés szervezője, a zentai Városi Múzeum vezetője: „Akiket elhurcoltak 44-ben, őket a mi áldozatainkként kezeljük. Legalább a közös emlékezetünkben ne hagyjuk őket magukra, hanem legyenek a mieink.”

Zentán több mint 10 éve januárban és áprilisban emlékeznek meg a holokausztról.

holokauszt
holokauszt áldozatai
holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja
holokauszt-emléknap
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.