Ugrás a tartalomra

Nő a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában

2022.01.28
11:50
2022.01.28
15:47
Forrás
Pannon RTV
A korábbi variánsoktól eltérően azonban az omikron miatt sokkal kevesebb fertőzött kerül kórházba.

Az elmúlt napokban sokan fordultak orvoshoz és ellenőrzésre a covid-rendelőkben, azonban nagymértékben csökkent a vakcinák iránti érdeklődés az országban. A Harambašić utcai covid-rendelőben naponta mintegy 500 beteget vizsgálnak. Közülük mintegy 60 százalék lesz pozitív koronavírusra.

Nem volt sor, csak néhányan várakoztak az oltásra délelőtt a szabadkai új városházán kialakított oltóponton. Tóth Mária már átesett a vírusfertőzésen, a vakcina mellett családja és a maga érdekében döntött: „Magamat és másokat is védek, ha véletlenül elkapnám. Április 10-től voltam kórházban 21-éig.”

Lukács Ilona is áprilisban esett át a betegségen, tünetként akkor fejfájás és láz mutatkozott. Harmadik dózisnak a kínai Sinopharm vakcinát választotta: „A kínait vesszük fel a kislány miatt. Ő epilepsziás és agyvérzéssel született, cerebrális parézissel, azt mondta az orvos, hogy másik fajtát nem bír felvenni csak a kínait, ezért döntöttem úgy, hogy én is azt fogom felvenni, hogy megvédjem őt.”

Ez most a járvány ötödik hulláma és most a legmagasabb a fertőzöttek száma is - hívta fel a figyelmet dr. Bohucki Nebojsa. A járványügyi szakorvos szerint az a szerencse, hogy az omikron variáns enyhébb klinikai képpel jár: „Tudtuk, hogy ez lesz a legmagasabb hullám. Az epidemiológusok azt mondták, hogy körülbelül 50 százalék lesz beteg, ha Európáról beszélünk. Valaki pedig azt mondta, hogy 60-70 százalék, a reális szám 90-95 százalék, mert csak FFP, vagyis N95 maszkkal lehet kikerülni ezt a fertőzést. Nekünk is ilyen van. Elég, ha valakinél a lappangásban van, akkor ő már képes fertőzni nem egy, hanem körülbelül húsz személyt.”

A járványügyi szakember szerint, ha világszerte elterjed az omikron variáns, akkor kialakulhat majd a nyájimmunitás is, ami a pandémia végét jelentheti.

koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-fertőzött
koronavírus-helyzet
koronavírus-járvány
koronavírus-oltás
Szabadka
Covid
omikron
kórház
beteg
koronavírus elleni védőoltás
vakcina
vakcináció
Sinopharm

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.